Isi roade unghiile? Cum il dezveti de asta?

Rosul unghiilor este un obicei care apare de regula intre varsta de trei si patru ani, dar care se poate prelungi chiar si pana la adolescenta la unii copii. Stiu o mama care se plange ca pustiul ei, scolar, isi roade inclusiv unghiile de la picioare! Ciudata pasiune, nu-i asa?

INFORMATII: Elena Romin

In nici un caz nu incerca sa iti dai copilul cu ardei iute pe unghii, asa cum recomanda o „traditieˮ locala: in afara de faptul ca este o metoda barbara, capsaicina din ardei este iritanta si creeaza arsuri copiilor sau chiar alergii. Ai deja dovada ca cle mic este predispus ticurilor nervoase, de ce ti-ai dori sa ii mai creezi si altele?

De ce isi rod copiii unghiile?

Exisa o serie de motive potentiale: din curiozitate sau plictiseala, pentru a reduce stresul, sau pentru ca si-au format un obicei care le-a ramas asa. Roaderea unghiilor este cel mai frecvent dintre asa-numitele „obiceiuri nervoaseˮ, care includ suptul degetului, scobitul in nas, rasucirea unei suvite de par sau scrasnirea dintilor. Da, este foarte probabil ca acest obicei sa continue la varsta adulta, daca a fost dezvoltat ca un mecanism de autoaparare in fataunor situatii stresante si are functie calmanta pentru copil.
Rosul unghiilor este adesea un mod de a alina o problema interioara intensa. In perioada copilariei sunt anumite tensiuni pe care cei mici nu le pot descarca sau explica, asa cum ar fi o stare de nerabdare ce le este  inhibata de catre parinte. Sau poate copilul invata ceva nou la gradinita, ori simte pentru prima data o stare de timidate la o petrecere sau se intampla un conflict pe terenul de joaca. Acestea sunt motive declansatoare, de obicei petrecute in perioada prescolara.

Copilul va avea tendinta sa isi roada unghiile in momente similare, in primul rand deoarece a descoperit modul de a face fata stresului. Gestul devine, astfel, reconfortant si este foarte probabil ca la un moment dat sa se opreasca pe cont propriu. Daca insa gestul a continuat si la varsta scolara, adica mediul s-a schimbat, dar rosul unghilor ramane si este activat in situatii variate, atunci este cazul sa-o ajuti pe copil sa depaseasca acest obicei.

Ce poti sa faci tu legat de asta
Este esential sa te ocupi de cauzele care stau la baza comportamentului sau si sa te gandesti daca exista stres (si in ce masura) in viata copilului tau. Vei avea nevoie sa cunosti aceste aspecte pentru a putea aborda subiectul si a „trataˮ nelinistile.
Copilul poate fi anxios, iar tu poti avea idee ce anume i-a provocat asta: o mutare recenta, un divort in familie, sau un nou bebelus pe drum, de exemplu, pot fi motivele stresului. Fa un efort si lasa propriile griji deoparte pentru a vorbi cu copilul despe aceste subiecte si a-l ajuta sa se simta iubit si in siguranta in continuare. Nu est enevoie sa vprbesti despre rosul unghiilor, dar vei vedea ca, daca ii acorzi sentimente de siguranta copilului, gestul va disparea de la sine.

Nu il bate la cap si nu il pedepsi

Cu exceptia cazului in care scolarul vrea si el cu adevarat sa nu isi mai roada unghiile, nu va avea nici un rost sa ii semnalezi obcieiul ca pe unul gresit, care merita pedepsit. Probabil ca daca nu a lasat pana acum obiceiul, nici nu se poate face mai mult legat de asta. In plus, dupa sase-sapte ani, copiii incep sa spuna „nuˮ ceva mai ferm.

Ca si alte obiceiuri nervoase, rosul unghiilor tinde sa fie inconstient. Uneori copilul nici nu isi da seama ca o face, asadar cicalirea si pedepsirea sunt destul de inutile. Chiar si adultilor le ia foarte mult timp sa scape de obiceiurile de acest gen. Iar majoritatea parintilor, atunci cand se gandesc la asta, isi dau seama ca afiseaza in mod regulat un comportament similar. (Fii sincera cu tine: te tragi de ureche, te scarpini pe spate sau invarti o suvita de par in timp ce vorbesti la telefon?)
In general, insa, atata timp cat copilul nu asi roade unghiile la sange si nu pare prea stresat, cel mai bun lucru pe care il ai de facut este sa ii mentii unghiile ei perfect taiate, pentru a reduce tentatia de a musca niste colturi zdrentuite.

Dar ai voie sa il bati la cap cu ceva: cu igiena permanenta a mainilor, care trebuie sa fie curatate frecvent, mai ales afara, pentru a reduce expunerea la germeni. Orice interventie directa, inainte ca pustiul tau sa fie gata sa se opreasca, va fi reismtita ca o pedeapsa. Deci fara ardei iute sau alte solutii mare pe unghii! Cu cat mai putin tam-tam pe tema asta, cu atat mai mari sansele sa renunte pe cont propriu.

Ajuta-l cand e gata sa se opreasca

Primul pas catre momentul opririi va fi acela an care prietenii de aceeasi varsta (de la scoala) il vor intreba de ce isi roade unghiile sau vor face glume pe seama aspectului unghiilor. In primul rand, sa vorbesc cu copilul despre asta, incurajandu-l sa-ti spuna cum o fac ceilalti copii sa se simta. Reasigura-l  ca il iubesti, indiferent de felul in care ii arata unghiile arata. Apoi treci la a-I propune solutii.
• Vorbeste-i despre intreruperea obiceiurilor. Incepe o discutie cu scolarul tau despre ce sunt obiceiurile nervoase si cum pot fi ele intrerupte. Inainte de avea aceasta discutie, te poti documenta. Daca ai timp si pentru tine, exista o carte pe care o poti citi: „Cum scapam de obiceurile proasteˮ, de la editura Curtea Veche, in colectia The Complete Idiot’s Guide.
• Ajuta-l sa devina constient cand isi roade unghiile. Incurajeaza-ti copilul sa devina mai constient cand si unde face gestul. Spune-i ca il poti ajuta si sa va faceti un cuvant de cod sau un gest – o atingere usoara pe brat, de exemplu – care sa ii semnaleze ca iar face „chestia aceea de care vrea sa scapeˮ. Sugereaza o activitate ca inlocuitor, in functie d emomentul in care are tendinta sa faca cel mai des acest lucru (o jucarie, un puzzle electronic, pentru plimbari auto, de exemplu, sau o piatra neteda pe care sa o tina in mana in timp ce citeste).

Unii copii isi pot da seama mai usor ca iar au inceput sa isi roada uncghiile si li se activeaza atentia la obicei, in momentul in care o fac. Altii nu. Doar cu acordul lui poti incerca sa ii oferi o solutie cu gust amar pentru unghii, care se gaseste in farmacii special pentru acest lucru.

Diferiti copii prefera tehnici diferite, dar, in general, tot ceea ce ocnteaza este ca cel mic sa te simta ca pe un partener alaturi de care lupta pentru a scapa de un obicei care il face de ras. Doar asa vei reusi si vei evita si o lupta pentru putere.

Cand sa iti faceti griji cu privire la rosul unghiilor
In cazuri rare, rosul unghiilor pana la carne poate semnala o anxietate excesiva. Consulta-te cu psihologul de la scoala copilului medicul copilului daca observe ca unghiile sunt roase astfel incat incep uneori sa sangereze. De asemenea, faptul ca rosul unghilor este insotit de alte comportamente ingrijoratoare, cum ar fi ca se ciupeste singur, se trage de genele sau asi smulge fire de par din cap. De asmenea, daca tiparele de somn ii sunt haotice sau modificate, cauta un terapuet specializat in psihologia infantila.

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare