Amniocenteza este un test de diagnostic efectuat in timpul sarcinii, pe care multe femei insarcinate ezita sa il faca, deoarece e considerat o procedura invaziva atat pentru fat, cat si pentru mama. Se recomanda mai rar, deoarece nu este o procedura de rutina, insa creeaza stres si multe framantari din cauza motivelor care se gasesc in spatele ei.
Medicul obstetrician poate propune o amniocenteza daca are anumite suspiciuni legate de dezvoltarea sarcinii sau de riscurile pe care le implica aceasta, de regula din cauza unor potentiale anomalii genetice. Probabilitatea de a naste un copil cu sindromul Down este cel mai frecvent motiv pentru care se recomanda acest test, dar amniocenteza mai e facuta si pentru a detecta din timp o serie de alte boli cromozomiale sau care pot fi cauzate de un anumit istoric familial, precum talasemie, hemofilie, distrofie musculara, fibroza chistica etc.
Procedura consta in prelevarea unui mic esantion de lichid amniotic din uter, cu ajutorul unui ac special, care patrunde pana la sarcina. Amniocenteza se efectueaza de obicei incepand dupa a 15-a saptamana de sarcina, iar obstetricianul o recomanda doar daca exista o sansa mai mare decat in mod normal ca bebelusul sa sufere de una dintre bolile amintite.
Nu este un test obligatoriu
Pentru ca operatiunea de extragere a lichidului poate fi dureroasa si invaziva, nu uita ca acest test este optional, nu obligatoriu. Totusi, el poate fi facut, pentru linistea ta. Exista si argumente in favoarea lui. Amniocenteza se face de regula in intervalul de sarcina 16-18 saptamani. De ce se tem multe mame? Deoarece se stie ca aceasta recoltare creste sansele de pierdere a sarcinii sau de a le afecta pe ele. Printre altele, exista inclusiv riscul ca obstetricianul sa nu tina acul in pozitia corecta. Daca prima recoltare nu functioneaza, testul va fi reprogramat. Totusi, riscurile cumulate pentru toate aceste probleme sunt de aproximativ 1%.
Pe de alta parte, unele mame isi doresc sa stie din timp daca exista una dintre bolile amintite si sa poata decide daca aduc pe lume acel copil.
Uneori, amniocenteza este recomandata pentru investigarea altor posibile probleme aparute in timpul sarcinii. De exemplu, poate fi folosita pentru a verifica daca bebelusul are o infectie, situatie in care analiza se poate dovedi chiar salvatoare pentru sarcina.
Decizia de a face sau de a refuza acest test o poti lua doar daca ai cat mai multe cunostinte despre felul in care evolueaza sarcina ta in mod specific, asa ca cere raspunsurile stiintifice de la medic si, de asemenea, evalueaza riscul impreuna cu cei dragi. Sustinerea lor si faptul ca ii implici in decizie te vor ajuta sa fii mai optimista cu privire la rezultat sau sa ai incredere in alegerea ta si in viitor.
Ce se intampla in timpul amniocentezei?
Obstetricianul va introduce un ac special, fin, prin peretele burtii, pentru a lua un mic esantion de lichid amniotic din uter. Unele femei spun ca nu le doare mai mult decat atunci cand li se ia o proba de sange obisnuita si ca nu este nevoie de un anestezic local pentru a le amorti burtica. Totusi, exista si posibilitatea efectuarii unei anestezii, daca discuti cu medicul. De cele mai multe ori, intreaga procedura dureaza aproximativ 10 minute. Un sonograf va realiza o ecografie in timpul recoltarii probei, astfel incat medicul sa poata tine acul la o distanta sigura de bebelus in timp ce recolteaza placenta. Se recolteaza cca. 10-20 ml lichid, care va fi ulterior supus analizelor de laborator. La sfarsitul procedurii, obstetricianul va verifica bebelusul cu ultrasunete, pentru a vedea ce face.
Ce poti face tu pentru a reduce riscurile analizei?
Daca ai ales sa efectuezi analiza, ia-ti partenerul, un prieten sau o ruda cu tine, pentru a te sustine in timpul acesteia. Dupa procedura, ar fi bine sa nu conduci, asa ca asigura-te ca ai pe cineva care poate sa te duca si sa te aduca la si de la spital. Incearca sa te odihnesti timp de 24 de ore dupa test. Medicul iti poate recomanda un tratament peri-procedura, cu repaus si odihna, cu evitarea sexului si efortului fizic, dar nu exista dovezi stiintifice ca acestea dau rezultate. Oricum, masurile nu afecteaza negativ sarcina sau pe tine, iar punerea lor in aplicare nu poate decat sa te ajute.
Testul poate provoca un avort spontan?
De aceea se si recomanda ca aceasta analiza sa fie facuta dupa minimum 15 saptamani de sarcina (dar pana in a 18-a, pentru a se putea interveni fara riscuri, daca testul nu da rezultatele asteptate). Statistic, o femeie dintr-o suta risca un avort spontan daca bebelusul nu a luat suficient in greutate inainte de test.
Este firesc sa iti faci griji, asa ca, daca simti anxietate, vorbeste mai mult cu moasa sau obstetricianul, care iti pot da cele mai multe explicatii si care te vor sprijini, orice ai decide. Rareori, procedura poate provoca o infectie grava. Acest lucru se intampla in mai putin de unul din o mie de cazuri.
Ce semne ar trebui sa urmaresti dupa amniocenteza?
Este foarte posibil sa curga un pic de sange vaginal la cateva ore dupa aceea (doar cateva picaturi) si sa ai unele crampe usoare. Acestea nu sunt insa probleme care sa te ingrijoreze. De altfel, medicul te va avertiza in legatura cu ele. In schimb, cere asistenta medicala imediat, daca:
– sangerarea este mai mare de cateva puncte de sange
– din vagin curge un fluid
– simti contractii
– ai dureri in burta sau pe spate
– ai o temperatura ridicata (febra), care depaseste 38°C
– ai frisoane si simptome asemanatoare gripei
Dupa doua saptamani de la procedura, riscul de pierdere a sarcinii este considerat inlaturat, el nemaifiind legat de test in mod direct.
Voi primi rezultatele amniocentezei imediat?
Rezultatele nu iti sunt date imediat. Pe celulele din proba recoltata se pot face doua tipuri de analize de laborator. Se obtine o privire de ansamblu, rapida, al carei rezultat este disponibil in cateva zile. Dar exista si un al doilea test, care ofera o analiza mai detaliata, insa acesta poate dura pana la doua sau trei saptamani.
Doar daca amniocenteza arata ca exista o problema, rezultatul va trebui sa vorbesti cu un specialist. Discutia te va pregati sa iei o decizie bazata pe dovezi si argumente clare cu privire la posibilitatea de a merge mai departe cu sarcina. Nu uita ca o astfel de decizie nu este obligatoriu o experienta sfasietoare sau traumatizanta. Specialistii implicati te vor sustine, indiferent ce ai alege, si vor sti sa te ajute sa treci cu bine peste efectele unei interventii.