Vrei sa stii care sunt miscarile care te vor ajuta sa-ti recapeti forma de dinainte de sarcina sau cum poti face sa-ti recuperezi forta musculara si sa fii tonica? Iata tot ce trebuie sa stii.
Chiar daca medicul te incurajeaza, reintoarcerea la exercitiile fizice dupa o operatie de cezariana te poate speria un pic. Poti sa-ti acorzi o sansa, sustin antrenorii de yoga prenatal, care sustin ca miscarea fizica te ajuta la vindecarea trupului. Cezariana iti taie zona pelviana si partial abdominala, iar exercitiile sportive reprezinta cea mai buna varianta pentru a reusi sa ajungi la greutatea de dinainte de sarcina. In plus te vei simti mai bine pentru ca te asiguri ca te vindeci printr-o modalitate foarte sanatoasa.
Iata cateva miscari care te vor relaxa dar si tonifia:
Podul – Aseaza-te pe spate cu genunchii indoiti, talpile pe podea si picioarele usor departate. Ridica usor fundul si spatele de pe podea. Intoarce-te la pozitia intiala si fa intre patru si opt asemenea repetari.
Cobra–Aseaza-te pe podea pe burta si tine palmele pe podea, in dreptul umerilor. Coatele ar trebui sa stea pozitionate in dreptul coastelor. Ridica-ti capul si gatul de pe podea, insa nu suficient de tare incat sa te doara spatele in zona lombara. Trage burta ca si cum ai vrea sa-ti ridici zona pelviana de pe podea. Intoarce-te la pozitia intiala si fa intre patru si opt asemenea repetari.
Intinderi in fata–Stai cu picioarele unul in fata altuia si cu mainile pe solduri. Ridica bratele deasupra capului si fa o aplecare in fata la un unghi de 90 de grade, pastrand spatele drept. Intoarce-te la pozitia intiala si fa intre patru si opt asemenea repetari.
Riscuri dupa cezariana:
- Dupa o cezariana exista foarte multe riscuri la care te poti supune, printre care o posibila hemoragie. Este posibil sa pierzi mai mult sange in cadrul unei nasteri prin cezariana, comparativ cu o nastere naturala. Cu toate acestea foarte rar se pune cazul unei posibile transfuzii.
- Organismul poate avea reactii adverse la anestezie si este posibil sa se intample asa indiferent de tipul de anestezie. Dupa o epidurala sau rahi-peridurala este posibil, desi vorbim despre cazuri rare, sa ai dureri foarte mari de cap in zilele de dupa nastere.
- Cheagurile de sange reprezinta un risc care vine odata cu cezariana, in special in zona picioarelor sau a organelor din zona pelviana. Riscul este mai mare decat in cazul unei nasteri normale. Daca cheagul ajunge in plamani, riscul este foarte ridicat. Poti preveni orice aspect negativ daca ai grija sa mergi mult dupa nastere.
- Infectarea ranii este o problema care poate aparea dupa o operatie; de aceea este important ca igiena in acea zona sa fie facuta cu multa prudenta.
- Dupa o cezariana se pot dezvolta riscuri pentru potentiale complicatii in sarcinile viitoare, printre care hemoragie sau probleme legate de placenta. Este ridicat si riscul de ruptura de uter, iar aceasta reprezinta intr-adevar o urgenta vitala.