O mama cu trei copii si cu al patrulea pe drum se poate ocupa cu greu de fiecare dintre copiii sai. Cu toate acestea constata ca fiica sa de sase ani este trista. Cea mica a fost jignita de colegii de la scoala si a fost extrem de demoralizata. Cum poti ajuta un copil care se afla in situatia aceasta? Afla de mai jos.
Intr-un asemenea caz, cea mai afectata este mama. Copiii vorbesc deseori urat cu cei pe care sunt gelosi. Exista insa si copii care, atunci cand sunt in colectivitate, sufera din cauza unui copil „sadic”. In aceste situatii, daca parintii vor sa-si ajute copiii, nu trebuie sa se adreseze nici invatatoarei sau educatoarei si nici parintelui copilului in cauza, ci chiar acestuia din urma. Mergand la scoala il poti intreba „De ce i-ai spus asa copilului meu? Esti un copil foarte dragut. De ce te porti asa de urat cu fetita mea? Ce ti-a facut? Nimic, nu-i asa? Atunci de ce o necajesti? Hai, acum impacati-va!”
Un copil vorbeste urat cu un alt copil pentru ca sufera, pentru ca este gelos pe celalalt care este mai fericit sau mai iubit decat el. Il invidiaza, dar in acelasi timp ar vrea sa-i fie prieten. Sunt si multi copii care nu stiu sa raspunda la niste prostii fara importanta si fac din asta o drama. In acest caz, familia se poate gandi la niste variante posibile ca replica; se pot gasi unele foarte nostime pe care copilul le invata si va sti sa le foloseasca si el. De fapt, nu sunt decat rivalitati verbale dublate de simtul umorului.
Exista si copii care sunt mereu batuti de altii. In acest caz trebuie procedat altfel. Daca lucrurile par a fi serioase, tatal trebuie sa vada despre ce este vorba. De cele mai multe ori, un copil mai mic agreseaza pe unul mai mare: acesta se teme de propria lui forta si n-ar vrea sa-l bata pe unul mai mic deoarece, de exemplu, nu vede asa ceva in familia lui. Mai sunt si copii care, nu se stie de ce, se lasa batuti sau chiar ii provoaca pe altii sa fie batuti si nu numai la scoala. De cele mai multe ori, dupa cateva zile, avand permisiunea sa primeasca lovituri si sa fie atent la felul in care le primeste, copilul isi va invinge timiditatea, va riposta la randul sau si nu va mai fi agresat de ceilalti.
Deseori poate fi vorba si despre un copil singur la parinti, caruia i s-a repetat cu insistenta ca nu-i frumos sa fie bataus. Acasa, aceasta povesteste: „Toti copiii ma bat si sunt rai cu mine…” iar parintii ii raspund: „Apara-te, apara-te!”. Dar el nu a invatat sa se apere, neavand ocazia pana acum sa fie agresiv. Sa spunem inca o data ca un copil care este incurajat sa fie foarte atent la felul in care este agresat, dupa ceva timp va sti foarte bine sa loveasca la randul lui si sa se faca respectat. Este un lucru care se invata.
La scoala se petrec si alte lucruri. Intre ei, copiii poarta deseori acest dialog „Tatal meu este mai puternic decat al tau. Tatal meu este mai inteligent decat al tau. Tatal meu este mai bogat decat al tau.” Cum procedezi cand copilul povesteste acasa aceste lucruri? Sa-i lasi sa se descurce singuri sau sa gasesti un raspuns?
Mai intai trebuie sa stii cui se adreseaza copilul. Sa presupunem ca el ii spune tatalui: „Stii ce spune cutare despre tine, spune ca…” Dar tatal are incredere in el insusi si in puterea sa si ii raspunde: „Poate colegul tau spune ca tatal sau este mai bogat pentru ca nu este sigur cat de mult il iubeste. Probabil ca nu iubeste atat de mult cat te iubesc pe tine. Nu masina si hainele frumoase arata valoarea oamenilor”.
Fiecare copil isi iubeste tatal si daca ii spune ce a spus alt copil despre el, o face tocmai pentru a fi sigur ca acesta este puternic, ca nu poate fi umilit. Tatal va castiga in autoritate daca ii va raspunde: „Eu ma consider cineva fara sa mi-o spuna altii si tu ii poti spune colegului tau asa: Tatal meu e cineva si eu, copilul lui, sunt cineva”.
Copiii se lauda intotdeauna cu tatal lor.
Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto