In perioada de nou-nascut, este foarte important ca cel mic sa se bucure de laptele matern, iar daca nu este posibila alaptarea, sa te asiguri ca este bine hranit cu formula de lapte recomandata de catre medic, astfel incat sa scoti din calcul scaderea in greutate sau deshidratarea.
La aceasta varsta nu se amana sub nicio forma hranirea sau somul celui mic, pentru ca el nu este pregatit sa faca fata unui sistem atat de auster de viata. Parintele trebuie sa-si urmeze instinctele cu privire la ce comunica bebelusul sau.
Chiar daca bebelusul a mancat acum doua ore, daca plange ca si cand i-ar fi foame, ar trebui sa-i oferi lapte. Daca programul indica faptul ca cel mic ar trebui sa doarma, dar este mai agitat decat de obicei si are nevoie de linistire, ofera-i asta! Nicio rutina nu ar trebui sa fie mai presus de nevoile celui mic.
Ce optiuni ai?
Pentru ca totul sa fie mai usor, am grupat programele in trei scheme diferite.
- Programul condus de catre parinte – Acesta este cel mai strict dintre programe. Practic vei stii cu exactitate cand si uneori cat are nevoie bebelusul sa manance, sa doarma, sa se joace sau sa iasa la plimbare. Programul poate fi creat de catre tine, bazat pe un ritm natural al celui mic, sau poate fi sugerat de catre un expert, ideea este ca odata setat, acesta trebuie urmat cu sfintenie, zilnic.
- Programul condus de catre bebelus –Aceasta este cea mai putin definita rutina. Pana la urma, aceasta inseamna ca tu te ghidezi dupa nevoile sale mai degraba decat sa-i impui un ritm de masa, somn sau joaca. Aceasta nu inseamna ca zilele tale vor fi imprevizibile, deoarece dupa primele saptamani, majoritatea bebelusilor isi formeaza tiparele de somn, de joaca si de masa. Doar ca acest program poate varia de la o zi la alta, in functie de semnele pe care ti le transmite cel mic.
- Programul combinat – Acest program aduna la un loc elemente din cele doua programe descrise mai sus. Avand in vedere aceasta varianta, vei avea un orar pentru masa, somul si programul de joaca al celui mic si in general te vei atasa de un tipar asemanator de la o zi la asta. Acesta este un program mai putin strict decat primul. Un somn poate fi devansat daca cel mic pare obosit, sau invers. Daca pare ca nu ii este foame atunci cand doresti tu sa-l hranesti, poti aplica aceeasi strategie.