Unul dintre cele mai intense momente de neliniste in viata unui parinte este dat de refuzul copilului sau de a merge la gradinita. Va invit, in continuare, sa reflectam asupra unora dintre dificultatile intampinate de unii copii odata cu intrarea in colectivitate.
Unul dintre motivele puternice care stau la baza refuzului unui copil de a merge la gradinita este anxietatea de separare. Aceasta se caracterizeaza prin ingrijorare, teama profunda, neliniste in situatiile in care micutul experimenteaza o separare temporara de parinti. Anxietate de separare se numeste si situatia in care copilul nu se simte in siguranta atunci cand nu se afla sub supravegherea permanenta a unuia dintre parinti.
Copilul care merge pentru prima oara in colectivitate, la gradinita, este pus in fata unei realitati complet noua pentru el. Intalneste persoane necunoscute, un spatiu strain lui, copii pe care nu i-a mai intalnit pana acum. La gradinita merge sa dobandeasca noi achizitii, cognitive si emotionale. Toate aceste componente reprezinta o noutate la care cel mic va trebui sa se adapteze. Pentru ca sa reuseasca sa se adapteze cu succes la aceasta experienta care e traita foarte intens de catre copil, e nevoie un proces de atenta gestionare si de prelucrare a acestei experiente de viata.
In afara de transformarile care se petrec in interiorul copilului odata cu intrarea sa in colectivitate, exista o serie de transformari si provocari legate de parintii micutului. Mama trebuie sa se simta suficient de pregatita sa isi lase copilul, pentru o vreme, alaturi de o alta femeie pe care n-o cunoaste. Daca mama va experimenta neliniste in legatura cu sederea copilului la gradinita, cel mai probabil va transmite aceasta stare si copilului ei.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.