Nu te panica daca medicul tau descopera ca ai probleme cu tiroida. Este destul de comun pentru femeile insarcinate. Tiroida este o glanda in forma de fluture care se pozitioneaza la baza gatului. Produce hormoni care angreneaza intreg metabolismul. Nu functioneaza la parametri normali mai ales atunci cand esti insarcinata.
Problemele apar atunci cand tiroida produce prea mult hormon tiroidian sau prea putin. Atunci cand produce prea putin, acesta incetineste metabolismul, facandu-te sa te simti obosita si somnoroasa. De asemenea vei avea parul uscat si pielea o vei simti rece, te vei simti deprimata, constipata si vei resimti crampe.
Daca este produs prea mult hormon tiroidian, metabolismul este grabit, facandu-te sa te simti hiperactiva. Vei resimti palpitatii ale inimii, insomnii sau senzatia ca ramai fara respiratie. Multe dintre aceste simptome se vor resimti in timpul sarcinii, iar diagnosticarea poate reprezenta o provocare.
Cu toate acestea, este important ca tiroida sa fie diagnosticata, cu atat mai mult in timpul sarcinii, deoarece functionarea sa anormala poate afecta fatul. Hipertiroidismul netratat poate fi asociat cu un risc ridicat de nastere inainte de termen, preeclampsie severa si risc de pierdere a sarcinii.
Vestea cea buna este ca afectiunea tiroidiana poate fi tratata usor. Tiroida inactiva se trataeaza cu medicamente cu supliment de hormon tiroidian, iar cea hiperactiva se trateaza cu medicamente care incetinesc procesul tiroidian.
Daca dezvolti afectiuni ale tiroidei in timpul sarcinii, sau daca le aveai inca de dinainte de a concepe, medicul tau iti va face teste de sange pentru a masura hormonul tiroidian la fiecare 6-8 saptamani. Acesta tinde sa se modifice in timpul sarcinii, iar medicamentele vor fi ajustate in functie de ceea ce ai nevoie.
sursa foto: www.arcfertility.com