Conform studiilor realizate, pana la 10% dintre femeile insarcinate fac o infectie urinara intr-un anumit punct al sarcinii lor. Vestea buna este ca daca o depistezi repede, aceasta afectiune poate fi tratata cu antibiotice.
Daca gravida nu recunoaste simptomele unei infectii urinare (sau daca nu are simptome), afectiunea devine serioasa. 20% dintre infectiile urinare lasate netratate, pot afecta rinichii, ceea ce poate deveni foarte periculos atat pentru mama cat si pentru fat. Pentru a preveni complicatiile, medicul tau obstetrician te poate ajuta la minimizarea sanselor de a dezvolta o infectie urinara.
Iata care sunt cauzele si simptomele cele mai comune ale infectiilor urinare in sarcina si cateva sfaturi pentru a le trata.
Ce este o infectie urinara?
Atunci cand o bacterie patrunde in tractul urinar, are loc infectarea locului, iar parte din aceste sistem este si multiplicarea bacteriilor. Daca nu sunt tratate repede, infectiile urinare tind sa dea nastere altor complicatii, precum cele legate de rinichi. Poti risca o pierdere de sarcina, o nastere prematura sau o greutate mica a bebelusului la nastere.
Ce cauzeaza o infectie urinara?
Chiar daca esti insarcinata sau nu, cea mai comuna cauza a infectiei urinare este prezenta bacteriei care migreaza din colon in vagin si patrunde in uretra in timpul actului sexual. Sexul viguros poate cauza inflamarea vezicii, ceea ce ii permite bacteriei sa se strecoare mult mai rapid. O alta cauza poate fi urinarea la intervale mari de timp, deoarece urina ajuta la eliminarea germenilor din uretra si vezica.
Nu sarcina favorizeaza infectiile urinare, pana la urma doar o femeie din cinci se va confrunta cu aceasta afectiune in viata sa, conform unor studii realizate in domeniu. Schimbarile fizice care au loc in timpul sarcinii te pot predispune totusi la infectie.
Schimbarile hormonale creaza mediul perfect pentru aparitia bacteriei E Coli, aceasta crescand cantitatea de progesteron care face ca muschii din jurul uretrei sa se relaxeze si sa permita bacterilor sa patrunda in vezica. Uterul marit nu iti permite sa eliberezi toata vezica atunci cand urinezi, iar acest mediu cauzeaza multiplicarea bacteriei.
sursa foto: innovahealth2012.info