Traim niste timpuri in care ni se pare firesc sa ne educam copilul in spiritul stimularii creativitatii, a dezvoltarii apetitului pentru cunoastere si comunicare, ca urmare directa a dorintei de a nu repeta istoria; mai precis, nu ne dorim ca puii nostri sa fie constransi sa faca sau sa spuna ceva.
Nu este greu sa gestionam situatii in care copilul nostru, conform unor norme prestabilite, „trebuie“ sa faca ceva anume. Stim sa-l instruim si avem deja un set cu raspunsuri prestabilite care sa-I fie la indemana copilului in orice situatie-limita. Dificil este, insa, atunci cand noi insine, ca parinti, trebuie sa trecem peste „juramantul“ facut noua insine de a nu impune ceva anume copilului. Iata care sunt situatiile in care exercitarea vointei asupra celui mic sunt un rau necesar:
Igiena si ordinea
„Spala-te pe dinti dimineata si seara” sau „strange jucariile dupa ce ai terminat joaca” sunt, pana la urma genul de obiceiuri sanatoase care trebuie prezentate in asa fel incat copilul sa isi dezvolte simtul responsabilitatii si sa devina constient de actiunile sale si consecintele lor. El important ca cel mic sa nu perceapa setul de reguli care-I mentin sanatatea si il protejeaza cand iese in lume ca pe ceva impus pentru ca „asa a zis mama” sau pentru ca „tatal meu stie ce-I bine si ce-I rau” ci pentru ca e logic si firesc ca lucrurile sa se intample asa. Cei mai multi dintre noi am abuzat de cele doua argumente chiar si in contradictiile cu cei de-o seama cu noi pentru ca parintii nostri nu aveau timpul necesar ori inspiratia sa ne explice in mod clar de ce exista unele reguli care ne ajuta sa crestem frumos si sa convietuim frumos.
Calatorii cu masina numai in scaunul auto
Intr-un studiu realizat de Community Road Accident Database in 2014, rezulta ca cea mai ridicata rata a fatalitatii rutiere in Europa a fost inregistrata in tari precum Lituania, Bulgaria, Romania si Letonia cu mai mult de 90 de morti inregistrate per un million de locuitori. Faceti matematica, tinand cont ca Romania are undeva la 19 536 648 locuitori. Scaunele pentru copii reduc riscul mortii cu 71% in cazul bebelusilor si cu 54% in cazul copiilor cu varsta intre 1 si 4 ani. Uneori, cifrele sunt o pledoarie mai buna decat cuvintele. Asa ca, indiferent cat de singur pare piticul pe bancheta din spate si de cat de aprig solicita „eliberarea “, acesta este un moment care poarta insemnul lui trebuie.
Scaun auto, 0-25kg, de pe bebelas.ro
Corectarea obiceiurilor proaste
Disciplina copiilor poate sa ne dea de furca noua, parintilor care ne dorim ca ei sa-si traiasca adecvat copilaria. De aceea nu e un lucru neinspirat sa punem pe hartie un set de reguli. Acestea, insa, nu trebuie sa contina negatii de genul „nu-ti mai lasa hainele aruncate prin toata casa”, ci mai degraba indrumari cu un ton prietenos „locul hainelor folosite e in cosul de rufe”. Partea buna este ca nu e nevoie sa fii autoritar in a crea reguli de genul acesta ci doar consecvent in ceea ce preveste monitorizarea respectarii lor. E important ca cel mic sa vada ca regulile de pe frigider nu ii sunt adresate lui in exclusivitate; scapa cateva si pentru obiceiurile proaste ale sotului dar si ale tale. Daca voi, parintii, le respectati, asa va face si cel mic prin imitatie.
Sursa foto: https://pixabay.com