Poate fi floare la ureche sa incepi diversificarea copilului. Pot exista si cazuri fericite, da, insa este important sa incepi acest proces in jurul varstei de sase luni, niciodata mai devreme de patru luni. In jurul varstei de sase luni, cei mici au control asupra abilitatilor motorii si pot inghiti.
„Citeste” semnele
Pe langa varsta pe care o are cel mic, cel mai bun indicator pentru faptul ca este gata de diversificare il reprezinta interesul pentru solide. Daca pare fascinat de felul in care mananci tu, privindu-te cu pofta de fiecare data cand iei o inghititura, este interesat de mancare solida.
Planifica meniul
Incepe intotdeauna cu piureuri din fructe si legume, iar mai apoi cu cereale bogate in fier. Cand pregatesti cereale, le poti prepara cu lapte matern sau cu formula cu care este obisnuit cel mic.
Continua cu laptele
Pentru primele luni ia in considerare ca este bine ca de 2-3 ori pe zi sa-i oferi celui mic, treptat, portii de hrana solida. Nu renunta insa la lapte, deoarece pe masura ce micutul va creste, vei avea timp sa renunti gradual la mesele de lapte.
Afla cand s-a saturat
Daca cel mic incepe sa miste capul dintr-o parte in cealalta sau scuipa mancarea, inseamna ca s-a saturat.
Fii perseverenta
Unii bebelusi refuza hrana solida la inceput. Continua sa le-o oferi in fiecare zi pana cand se obisnuiesc cu aceasta si cu noua sursa de nutrienti.
Fii atenta la alergii
Cei mai des intalniti alergeni sunt in faina sau oua, iar consumul lor moderat poate reduce dezvoltarea unor alergii pe viitor. Ofera-i celui mic aceste tipuri de alimente insa fii atenta la orice semnal de alergie (umflaturi ale fetei, dificultate in respiratie, voma, diaree). Daca observi unul dintre aceste simptome, suna medicul de urgenta.
Evita alimentele cu potential alergen ridicat. Nu sunt nici sanatoase pentru cel mic si bebe nici nu va stii ca a ratat ceva, devreme ce nu a gustat vreodata. Retine ca este foarte bine sa eviti mierea pana la varsta de 1 an si untul de arahide pana la varsta de 2 ani.
sursa foto: crashingred.com