De ce au cei mici crize de nervi? Ei bine, sunt multe motive pentru care se intampla acest lucru, insa mai jos ai cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai grija de micutul tau si sa il controlezi in public, sau acasa.
Atunci cand cel mic se afla in mijlocul unei crize, poate fi dificil sa-ti pastrezi calmul la randul tau. Aceste crize sunt un fapt real intalnit in copilarie, dupa cum sustin specialistii. Prin copilarie ne referim la perioada 1-4 ani, cand cel mic inca nu si-a dezvoltat abilitatile de a face fata in anumite situatii, ci mai degraba tinde sa-si piarda cumpatul.
Ce anume ii face sa se porneasca? Fiecare tantrum porneste de la acelasi lucru, foarte simplu si anume ca nu primesc ceea ce doresc. Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani, tantrumurile pornesc de la frustrarea ca nu pot comunica ceea ce doresc si sunt intretinute de un posibil refuz.
Pentru copiii mai mari, tantrumurile reprezinta mai mult o lupta din care doresc sa iasa invingatori. La varsta de 3-4 ani, autonomia lor este mult mai crescuta si devin constienti de nevoile si dorintele lor si vor mai mult. Daca nu poti face fata cererii… incep tantrumurile!
Asadar cum poti opri aceste episoade?
In timpul tantrumurilor copilul tau are efectiv o perdea peste ochii mintii. Emotiile preiau controlul asupra acelei zone din creier care se ocupa cu luarea de decizii si cu judecata. Orice tentativa de ratiune nu va functiona si in acele momente pare ca nimic nu poate ajuta la rezolvarea situatiei. Abia dupa ce se linisteste cel mic, poti purta cu acesta o discutie.
Ofera-i spatiul necesar – Cateodata si copiii au nevoie sa elimine furia din interior, sa refuleze cumva. Asadar, permite-i sa faca asta! Aceasta metoda sustine si ajuta copilul astfel incat sa isi dezvolte modalitati noi de a se linisti, insa in moduri nedisctructive. Vor fi capabili sa se exteriorizeze, sa se adune si sa intealaga ce inseamna controlul de sine fara sa se angajeze intr-o lupta cu tine.
sursa foto: www.childwisechat.com