Nu este nimic mai entuziasmant pentru un bebe decat sa-si descopere propria mobilitate. Asadar majoritatea celor care merg de-a busilea, mai degraba se vor ridica si vor merge ei insisi catre mancare, decat sa stea si sa astepte sa o primeasca.
Stomacul bebelusului este mic, asadar ideea de a avea mese mici de-a lungul zilei este una foarte potrivita, astfel incat el sa-si poata lua portia de energie pentru descoperirea lumii. Pranzul tinde sa fie mult mai bogat din punct de vedere al continutului de nutrienti, comparativ cu gustarile. Cerealele, bananele sau cuburile de branza contin foarte multe vitamine si sunt bogate in minerale.
Nu uita ca nu este niciodata prea tarziu sa dezvolti obiceiuri bune si sanatoase de alimentatie. Expertii recomanda sa petreceti timp in familie, la masa, cel putin o data pe zi. In jurul varstei de doi ani, incurajeaza-l pe cel mic sa petreaca mai mult timp la masa si ofera-i optiunea sa-si aleaga ce mananca.
Conform expertilor in nutritie, nu ai de ce sa-ti faci griji daca cel mic mananca foarte mult intr-o zi si foarte putin urmatoarea. Copiii sunt mai buni decat adultii in ceea ce priveste monitorizarea poftei de mancare. Adultii tind sa manance pentru ca au mancarea in fata lor sau uneori chiar si din plictiseala, in timp ce micutii sunt foarte legati de instinctul de a manca.
Mai mult decat atat, copiii cu varsta de pana in trei ani au parte de o crestere rapida, iar asta incurajeaza pofta de mancare. Asadar nu te tortura nici pe tine si nici pe cel mic in ideea de a-l obliga sa manance.
Tot ce trebuie sa faci este sa setezi un orar pentru masa si sa mergeti mai departe sustinand acest plan. Cu toate acestea, fii atenta ca daca bebe bea lapte si isi pierde pofta de mancare nu este o idee foarte buna. Pentru a micsora dorinta de a papa lapte la fiecare masa, ii poti oferi o cantitate mai mica, continuand apoi cu alimentele solide.
Este important pentru cei mici sa absoarba toti nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase, dar nu toti vin din lapte. Ii poti oferi celui mic si iaurt, asadar ai o varianta sanatoasa la indemana.
Cum introduci alimentele solide:
6 luni: La aceasta varsta, 100 de calorii sunt obtinute din alimentatia solida. Completeaza cu 50-150 minute de alaptare sau 900 de ml de lapte formula;
9 luni: Bebe trebuie sa aiba un aport de 200-300 de calorii pe zi si o completare de 40 pana la 120 minute de alaptare sau aproximativ 700 ml de lapte formula;
12 luni: La aceasta varsta bebe trebuie sa obtina intre 300 si 500 calorii din alimentele solide si in completare sa il alaptezi intre 10 si 90 minute, sau sa-i oferi lapte formula in cantitate de aproximativ 550 ml.
sursa foto: www.babywisemom.com