De la animale mari la zgomote puternice, lumea aceasta il poate speria pe copil. Ajuta-l sa se simta in siguranta. Afla cum!
Probabil ca si voi aveti o serie de carti in biblioteca pe care cel mic v-a rugat sa le duceti inapoi la librarie. Le include pe acelea care contin un personaj infricosator, fie ca este un om, animal sau un monstru.
Micutii tind sa se sperie foarte usor de tot ceea ce tinde sa atenteze la securitatea lor, precum sunetele puternice sau cainii. Aceste anxietati castiga teren cand cei mici devin tot mai indepdendenti si au incredere in ei. Iar pentru a-ti fi frica de monstri, trebuie sa fi capabil sa iti imaginezi ca ceva nu poate fi cu adevarat acolo. Desi este tentant sa il aperi pe cel mic de tot ceea ce il sperie, faptul ca faci asta, ii dovedeste ca de fapt chiar exista ceva ce poate fi evitat. O idee mai buna ar fi sa il ajuti sa se confrunte cu aceste temeri gradual.
Tunete
Un sunet puternic care vine de nicaieri, exact cand te astepti mai putin, poate fi foarte socant pentru un copil mic. Atunci cand observi ca cel mic s-a speriat spune-i „Uau, ce tunet puternic, m-a speriat si pe mine!”, dar spune-o ca si cum este emotionant in sensul de mister al cuvantului.
Explica-i ca furtunile sunt ceva real „Asa cum exista zile insorite, exista si zile cu nori, uneori mai si ploua, si se aud chiar si tunete. Dar nu-ti face griji, suntem in siguranta aici!” Pentru a va pregati pentru urmatorul tunet, incercati sa faceti dansul tunetului astfel incat sa il ajuti pe cel mic sa asocieze totul cu o joaca mai degraba decat cu anxietatea. Atunci cand se isca o furtuna cu adevarat puternica, lasa-l pe cel mic sa se cuibareasca in bratele tale pentru o vreme. Apoi apropiati-va usor catre fereastra astfel incat sa poata privi totul de acolo de unde este cel mai in siguranta – din bratele tale.
Teama de caini
Este usor de inteles daca micutul tau se sperie atunci cand cainele vecinului latra puternic. Un latrat puternic poate speria foarte usor un copil. De fapt la fel se poate intampla si daca sare entuziasmat pe langa copil sau incearca sa-l linga pe fata. Explica-i celui mic faptul ca in general cainii incearca doar sa fie prietenosi.
Atunci cand vezi un caine, este bine sa intrebi stapanul daca este in siguranta ca cel mic sa il mangaie. Apoi inainte de a-l mangaia, lasa-l sa-ti miroasa mana si sa se adapteze. Arata-i tu cum sa il mangaie si apoi lasa-l si pe cel mic sa faca asta. Felicita-l chiar si pentru micii pasi pe care ii face in stabilirea unei relatii de prietenie cu animalul, si cel mai important: ai rabdare! Poate dura ceva timp pana cand va avea incredere totala ca totul va fi bine!
sursa foto: www.pets4homes.co.uk