Asociatia Help Autism a deschis primul centru de educatie, socializare si integrare pentru copiii cu autism. In Centrul HESI din capitala, copiii cu tulburare de spectru autist cu varsta intre 3 si 7 ani urmeaza programa din invatamantul de masa, adaptata ritmului lor si predata de cadre didactice pregatite in metoda ABA – stiinta care sta la baza recuperarii copilului cu autism.
In Romania sunt peste 30 000 de copii afectati de tulburarea din spectrul autist – una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale copilariei. Desi integrarea in sistemul de invatamant de masa este dezideratul atat al parintelui, cat si al statului, provocarile pe care cei mici le intampina la intrarea in gradinita sau scoala sunt multiple.
„Copilul cu autism face de la 2 la 4 ore de terapie individuala in fiecare zi, pentru el punctul de reper in invatare este terapeutul cu care se intalneste uneori si ani de zile. Cand ajunge in gradinita, merge insotit de shadow (umbra), altfel integrarea este mai mult la suprafata, copilul nu reuseste sa relationeze cu educatorul sau cu ceilalti copii din grupa si se ajunge de cele mai multe ori la abandon. Centrul HESI a venit ca un raspuns la acest feedback primit din partea parintilor si este gandit ca un spatiu de adaptare.”, spune psiholog clinician Daniela Bololoi – presedinta Asociatiei Help Autism.
Cu o experienta de 5 ani si peste 300 de copii in terapie in centre sau la domiciliu, Asociatia Help Autism a dezvoltat un sistem de educatie, socializare si integrare pentru a-i ajuta pe copiii cu TSA (tulburare din spectrul autist) sa faca pasul intermediar intre camera de terapie individuala si gradinita sau scoala.
Psihologul Violeta Mihalascu – coordonatorul educational al Centrului HESI, a povestit cum se pot crea conditiile pentru o buna invatare si socializare a copiilor cu autism din centru. „Pentru noi, fiecare copil este unic si va avea un plan individualizat de lucru adaptat nivelului sau de dezvoltare urmarind programa nationala intr-un mediu asemanator clasei sub indrumarea cadrelor didactice si a terapeutilor. De ce mai este HESI diferit de gradinita sau scoala normala? Pentru ca avem timp sa punem accent pe comunicarea dintre copii, atat pe cea verbala, cat si pe cea nonverbala. Orice contact social la noi este tratat ca o mare reusita si il repetam pana cand intra in repertoriul de comportamente obisnuite ale copilului.”
Inscrierea la Centrul HESI – HelpAutism Educatie, Socializare si Integrare (www.helpautism/hesi) este deschisa oricarui copil cu TSA din Bucuresti si imprejurimi si se face pe baza unei evaluari a aptitudinilor de catre psihologii centrului. Contributia parintilor este intre 800 si 2200 lei pe luna in functie de modulul educational ales, un cost mai redus decat in interventia terapeutica 1-la-1 sau plata unui insotitor la scoala. Informatii suplimentare se pot obtine la: hesi@helpautism.ro sau direct la centrul situat in Strada Andrei Barseanu nr.14, sector 4, Bucuresti.