Ciorba de sfecla rosie (pentru o oala de ciorba de 4 litri)
Ingrediente:
- 6 sfecle foarte mici – 300 gr
- 1 telina – 100 gr
- 1 morcov – 100 gr
- 1 praz fara foile verzi – 100 gr
- 1 ceapa rosie (de apa) – 100 gr
- 1 dovlecel – 100 gr
- ½ gogosar verde – 50 gr
- 1 radacina de patrunjel mica
- Bors de casa
- 100 ml apa
- 100 ml ulei
Mod de preparare:
Se pun in oala de ciorba uleiul si apa, se toaca legumele cubulete mici si se pun la fiert la foc mic cu capac pentru a se inabusi. Cand sfecla a inceput sa se intrepatrunda, se pune ½ din cantitatea de legume intr-un blender si se mixeaza pana devine un piure foarte fin, daca e nevoie se mai adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand consistenta sfeclei este placuta la gust pentru tine.
In acest moment se adauga borsul dat intr-un clocot in prealabil. Se potriveste de sare si de apa astfel incat sa nu fie prea acra, se mai da intr-un clocot.
Se adauga frunze de leustean si telina dupa gust.
1 an+
Ciorba de cartofi (pentru o oala de ciorba de 4 litri)
Ingrediente:
- 6 cartofi potriviti
- 1 telina potrivita
- 2 morcovi
- 2 cepe albe mari
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- Bors de casa
- 100 ml apa
- 100 ml ulei
Mod se preparare:
Se pun in oala de ciorba apa si uleiul, se toaca legumele cubulete mici si se pun la fiert la foc mic cu capac pentru a se inabusi! Cand morcovul s-a patruns putin, se pune ½ din cantitatea de legume intr-un blender si se mixeaza pana cand devine un piure foarte fin, daca e nevoie se mai adauga apa, dupa care se toarna inapoi in oala de ciorba alaturi de legumele ramase cubulete.
Se umple oala cu apa si se lasa sa fiarba pana cand consistenta legumelor este placuta la gust pentru tine, moment in care se adauga borsul dat intr-un clocot in prealabil. Se potriveste de sare (si de apa, daca este nevoie astfel incat sa nu fie prea acra, se mai da intr-un clocot).
Se adauga frunze de leustean dupa gust.
1 an+
Sursa: Bucate delicioase, pentru copii cu alergii alimentare (culegere de retete fara lapte de vaca si pe alocuri fara ou) Alina Constantinescu, Oana Popescu
sursa foto: cookdiary.net