Una dintre cele mai importante sarbatori crestine, Pastele a fost celebrat pentru prima data in urma cu foarte multi ani, incepand cu anul 1400 inainte de Cristos.
Cu toate ca sarbatoarea in sine reprezinta Invierea Domnului, nu toti sunt cei care-i constientizeaza simbolul, nefiind decat un prilej de a consuma alcool si foarte multa mancare.
Nu de putine ori, Pastele este asociat cu trezirea la viata a naturii, cu venirea la viata pe care noi, crestinii, am redobandit-o prin sacrificarea lui Iisus.
In anul 1400 inainte de Cristos, evreii au sarbatorit Pastele ca semn al parasirii Egiptului cu ajutorul Domnului, aceasta minune intamplandu-se in timpul lui Moise, salvandu-i astfel de robia egiptenilor. Sacrificiul mielului provine inca din acele timpuri, ca semn al jertfei pentru bunatatea lui Dumnezeu.
Legenda spune ca atunci Dumnezeu i-a poruncit ingerului mortii sa ii ucida pe toti fiii egiptenilor care nu aveau pe usele caselor sangele mielului. In schimb, de la evrei nu a murit nimeni pentru ca au ascultat toti porunca Domnului si au manjit usile caselor cu sangele mielului sacrificat.
Odata cu venirea lui Cristos pe pamant, oamenii au reinoit acelasi legamant. La Cina cea de Taina, Iisus Cristos a reaprins spiritul Pastelui, ce urma sa fie celebrat in fiecare an, in ziua de duminica dupa crucificarea Domnului Iisus. In acest fel, crestinii trebuia sa sacrifice un miel, ca simbol al jertfei lor fata de Dumnezeu.