Saptamana 28 de sarcina marcheaza inceputul unui alt trimestru de sarcina, destul de complicat si mai deloc relaxant pentru gravida datorita acumularii kilogramelor in plus, care vor fi pe zi ce trece destul de multe.
Ce face bebelusul?
De aceasta data, te poti lauda ca bebelusul tau ar putea atinge aproximativ 1000 de grame, masurand circa 38 de centimetri. Stratul de grasime de sub piele incepe sa fie din ce in ce mai consistent, pielea sa capatand un aspect mult mai intins si catifelat decat de obicei.
Genele si sprancenele bebelusului se formate de aceasta data complet, bebelusul putand emite miscari la nivelul ochiului. Simtul vizual este deja perceput, bebelusul putand distige lumina puternica, chiar daca se afla in interiorul uterului mamei. Irisul incepe sa se colorize, insa nu puteti fi siguri de culoarea acestora, intrucat aceasta se va stabili de-abia dupa primele sase luni de viata a bebelusului.
In interiorul dumneavoastra, bebelusul va experimenta un program de somn, total inadecvat cu cel al dumneavoastra. De regula, veti putea resimti ca acesta se misca in momentul in care dumneavoastra dormiti sau dorme cand dumneavoastra sunteti treaza si faceti miscare.
Ce face mama?
Trecerea in al treilea trimestru de sarcina va poate ingreuna oarecum situatia avuta pana in prezent. Nu veti mai fi victima greturilor sau a starilor de voma de dimineata, insa, datorita ingrasarii dumneavoastra, acumuland peste 5-6 kilograme, veti fi mai putin mobile, avand dureri de spate, dureri la nivelul membrelor caracterizate prin aparitia edemelor.
In saptamana 28 de sarcina mersul la medic va deveni o necessitate. Acesta va va recomanda un alt set de analize pentru a fi siguri de sanatatea dumneavoastra din momentul nasterii, dar si de cea a bebelusului. Veti reface testele de Chlamydia, gonoree, HIV, sifilis, teste ce reflecta starea de anemie, cauzata de o insuficienta de fier.
In cazul unor teste din care a reiesit prezenta unui Rh negative, veti fi injectata cu imunoglobina pentru a preveni aparitia de anticorpi in organismul tau si al bebelusului.
Noutatea trimestrului trei de sarcina consta si in vizitele tot mai dese la medic, din doua in doua saptamani, iar spre sfarsitul perioadei de sarcina veti fi nevoita sa fiti supravegheata in fiecare saptamana.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]