Bebelusul tau creste si consideri ca a venit timpul ca in alimentatia lui sa apara si sucul de fructe naturale. Dar, de cele mai multe ori, te intrebi cand, cum si in ce cantitate poti sa ii dai nou bebelusului acest suc de fructe.
De regula sucul de fructe este recomandat dupa ce bebelusul termina cu alaptatul pe cale naturala sau dupa primele 6 saptamani. Nu se porneste de la o portie zdravana de suc de fructe pe zi, ci de la ½ lingurita. Cantitatea se majoreaza o data la 2 zile cu cate o lingurita, astfel incat sa se ajunga la 12-14 lingurite de suc de fructe maxim pe zi.
Inainte de a porni un asemenea demers este bine sa observi cum tolereaza micutul tau anumite alimente. Atunci cand incepi sa ii administrezi cate ½ lingurita pe zi este recomandat a se urmari daca acesta are colici sau daca bebelusul face diaree ori se constipa pentru a se vedea ce tip de fructe poate fi administrat organismului sau.
De asemenea este recomandat a se administra sucuri din fructe a caror aparitie exista pe piata si nu cele din import datorita calitatilor sale nutritive si prosperitatii.
Daca micutul are tendinte catre constipatie ii puteti administra sucuri de cirese, struguri, portocale sau pere, iar daca acesta face diaree ii puteti administra sucul de banane sau mere.
Sucurile din pulpa de piersici sunt recomandate atunci cand copilul este anemic.
Pentru a se evita eventuale complicatii digestive, infectii sau diareea este bine sa aveti mare grija cu igiena acestor produse. De aceea, este bine sa le spalati cu mare atentie si in cat mai multe ape, de regula oparite. Oparirea o puteti face cufundand fructele in apa clocotita cu ajutorul unei strecuratori.
Dupa preparare este bine ca aceste sucuri sa nu se incalzeasca sau sa se fiarba deoarece isi pierd calitatile nutritive, distrugandu-se vitamina C pe care o contin.
Daca bebelusului ii este greu sa se obisnuiasca cu acest tip de suc, il puteti dilua cu ceai de fructe incalzit. Niciodata nu este bine a se administra acest aliment in combinatie cu apa sau cu lapte intrucat poate strica gustul laptelui si copilul ulterior, va putea sa refuze chiar laptele din biberon, esential pentru dezvoltarea sa.
La noi in tara, cel mai recomandat suc este cel de morcovi care contine vitamina C si vitamina A. De aceea orice medic specialist va va recomanda un asemenea fruct in alimentatia zilnica a copilului. Sucul de mere ajuta daca copilul are tendinte spre diaree, fiind destul de agreat de acestia. In principiu, este bine a se evita sucul de capsuni care poate da nastere unor alergii la care nici nu va asteptati. Atunci cand iarna nu este bogata in prea multe fructe, ii puteti introduce in alimentatia zilnica sucul de lamai sau de portocale ce contin vitamina C in proportii indestulatoare.
Asadar, obisnuiti-va cu grija de a fi mamica!
Articol realizat de Tatiana Tuţă