Copilul reprezinta o particica rupta din inima noastra si apoi dispusa in irisul globului nostru ocular. De cate nu suntem in stare, pentru a ne vedea copiii sanatosi. Trebuie sa-i ferim de bolile care astazi fac ravagii in randul tinerilor. Obezitatea reprezinta cel mai mare risc, datorita alimentatiei nesanatoase a parintilor, in primul rand, si continuata, in forma agravata de copii.
Se stie ca in scaldatoarea copilului, la botez, se pune miere de albine pentru ca acel copil ”sa fie dulce”, insa asta nu inseamna ca trebuie sa ne imbuibam copilul cu zahar in exces, sau administrandu-i o sumedenie de dulciuri, pe parcurs.
Zaharul este un aliment obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar, cu un continut mare de zaharoza, conferindu-i un gust dulce pronuntat si foarte placut, mai ales de copii, fiind folosit in alimentatie pentru a indulci mancarurile si bauturile, dar avand si rolul de conservant. Consumat in exces, devine daunator pentru organism, si nu numai pentru ca are multe calorii ci si pentru faptul ca este o otrava in sine, dupa cum afirma doctorul Robert Lustig, care a facut numeroase cercetari in domeniu.
Siropul de porumb folosit in sucuri, ca inlocuitor al zaharului, este la fel de nociv pentru organism. Totusi, ca zaharul sa ajunga toxic pentru organism, trebuie consumat in mod frecvent pe o perioada lunga de timp.
Un studiu recent arata ca diabetul zaharat a crescut in mod alarmant, datorita consumului de zahar in exces. Acesta este un aliment controversat si are o istorie tumultoasa. ”Sarea dulce” asa cum il numeau cruciatii, datorita asemanarii sale cu sarea alba, a fost adus in Europa odata cu intoarcerea acestora dintr-un pelerinaj in Tara Sfanta. Datorita faptului ca era considerat ”foarte necesar si foarte sanatos pentru oameni”, acesta era foarte scump iar consumul era de 2 kg de zahar de persoana intr-un an. Odata cu cresterea numarului cazurilor de obezitate, diabet si boli cardio-vasculare, cercetatorii au ajuns la concluzia ca zaharul este necesar in alimentatie, dar folosit ponderat, mai ales in alimentatia copiilor, pentru a nu deveni toxic organismului.
Cand copiii se fac mai mari, incep ”santajul”, si atunci parintii fac greseli foarte mari. ”Daca faci cutare lucru, primesti o ciocolata” sau o punguta cu bomboane, sau oricare alt dulce ce se gaseste la alimentara. TU, PARINTE, ar trebui sa te gandesti la consecinte, la sanatatea si binele copilului tau.
Am auzit de curand povestea unui baietel de 7 ani, devenit prizonierul kilogramelor, punandu-si viata in pericol, daca nu va fi tratat la timp. M-a cuprins o tristete apasatoare. Isi doreste cu ardoare sa joace fotbal alaturi de prietenii lui, insa din cauza faptului ca respira cu dificultate si nu poate sa-si lege nici macar sireturile, ramane captiv in casa alaturi de mama sa. Poarta haine mai mari cu trei numere, si a fost diagnosticat cu obezitate morbida, dupa ce in prealabil, la varsta de 3 ani, a fost diagnosticat cu Sindromul Cushing, o boala ce impiedica functionarea glandelor renale, cu consecinta de crestere a poftei de mancare si crestere in greutate. Iata un exemplu in care greseala este datorata ignorantei parintilor. Daca l-ar fi alimentat sanatos, la o varsta frageda si i-ar fi facut o restrictie la consumul de dulciuri, acum cu siguranta, acest copil ar fi jucat fotbal pe teren, afara cu prietenii lui, iar amenintarea cu moartea n-ar mai fi planat asupra capului sau. Pentru binele copiilor nostri, sa avem puterea de a spune NU, atunci cand trebuie, oricat de mult ne-ar durea.
Sa va spun cam care ar fi aventura zaharului in corp? Aceasta este foarte interesanta dar si foarte periculoasa.
Zaharul strabate peretele intestinului subtire cu foarte mare usurinta, ajungand la sange. Ajuns la ”destinatie”, provoaca o modificare rapida a plasmei sangelui, determinand aparitia hiperglicemiei si provocand de indata o stare de excitare psihica si fizica, fortand pancreasul sa secrete o cantitate mai mare de insulina, decat in mod natural, cu consecinta de scadere a glicemiei sub nivelul normal. Dupa o perioada de 10-15 minute apare o stare de oboseala, datorita instalarii hipoglicemiei in organism. De aceasta data este atacat ficatul, care la randul sau transfera sangelui o parte din glucide, deregland astfel metabolismul si epuizand sistemul nervos. Cu alte cuvinte, platim cu sanatatea placerea de a manca nesanatos.
Pe aceasta tema, Bebelu si Holistik organizeaza o conferinta de nutritie pe 2 iulie. Mai multe detalii despre eveniment gasiti pe www.holistik.ro si https://www.facebook.com/events/1636827573304947/
text: Marilena Oprisanu