Sunt cel putin cincisprezece ani de cand, an de an, scriu stiri despre scoli care, la mijloc de septembrie, nu au inca autorizatii sanitare de functionare. Adun cifre seci, iar exprimarea a devenit, recunosc, adeseori, deja un cliseu. In acest an, sunt aproape 3.500 de scoli, adica aproximativ 20 la suta din unitatile de invatamant, in care copiii fie nu au unde fie nu au cu ce sa se spele pe miini, fie nu au apa potabila, fie nu au apa deloc iar wc-ul e o gaura imputita in care inevitabil unul dintre ei va cadea.
Altfel spus, iarasi, peste 376.000 de elevi vor invata sau vor redescoperi ca igiena elementara e un moft. Si daca au aflat de acasa ceva despre igiena si daca afla la scoala, igiena tot o minciuna este iar scoala ii minte inca din prima zi.
Dar, hai sa o luam altfel…
Scoala incepe intotdeauna cu sfestania preotului si, uneori cu un control medical. In timp ce preotul le spune copiilor sa fie curati la suflet ca sa aiba succes la scoala, copiii au o problema in a intelege notiunea de curatenie in general. Cu manutele murdare e mai greu.
Medicul sau o asistenta ii cauta apoi de paduchi in cap si de microbi sub unghii. Ok, ce le poti spune despre microbi daca la toaleta n-au nici sapun nici hartie igienica?
Iar daca va imaginati ca asta se intampla doar la sate, haideti sa va povestesc ce am aflat eu anul acesta despre scolile din Bucuresti, Capitala tarii noastre…
Mi-am dus copilul acum o saptamana pentru prima data la scoala. Dupa ceremonia de deschidere, prima usa pe care am deschis-o a fost cea de la baie. Balti pe jos, toalete fara colace, hartie igienica si sapun NU, dar ce m-a ingrijorat mai tare a fost ca lipseau si suporturile pentru asa ceva, semn ca nici n-au existat vreodata.
Asa e la inceput de an, ca si profesorii si directorii vin tarziu din vacanta, mi-am zis. A trecut o saptamana, am verificat iar. Bineinteles ca situatia e neschimbata. Am pornit o discutie cu grupul de parinti, pe whatsApp (ca telefoane destepte avem si daca n-avem toalete). Incercarile de a convinge parintii sa cumparam la comun hartie igienica si sapun au esuat. Totusi, au fost de acord sa angajam o firma care sa igienizeze clasa, dar mi-e si jena sa povestesc despre cum a decurs dezbaterea.
Nu conteaza… important e altceva… Mi-am luat la rand cunostintele, rudele, prietenii, pe toti cei care au copii mai mici sau mai mari: Aveti sapun la baie, la scoala? Aveti hartie igienica? Dar colac la wc? Toti parintii, dar absolut toti, din Berceni si pana la Piata Victoriei, mi-au spus ca nu, nu exista nimic din toate astea si nici n-au existat vreodata. Unii mi-au spus ca-si invata copiii sa se urce cu picioarele pe vasul de wc, ca sa evite riscul bolilor si infectiilor, altii ca-i sfatuiesc sa nu bea apa multa ,,ca sa nu-ti vina sa te duci” , altii ca le dau dezinfectati cu gel la ei. Unii mi-au spus ca oricum, nu are rost sa cumperi sapun si hartie igienica la scoala pentru ca dispare in cel mult o zi. Din peste douazeci de persoane cu care am vorbit in prima saptamana de scoala, niciuna nu a gasit la toaleta scolii strictul necesar.
Una dintre rude, mi-a spus chiar ca, in timpul liceului, ajunsese la performanta de a rezista chiar si opt ore fara sa mearga la toaleta. Daca nu se mai punea tine pana acasa fugea la toaleta de la McDonalds-ul de langa scoala. O verisoara plecata in Italia mi-a spus: ,,Tu ma intrebi daca vreau sa ma intorc, dar cum sa-i explic eu copilului despre haznaua din fundul curtii? Ei au la scoala piscina…”
Dar nu cumva toleram de prea mult timp asta? Dar cum se explica faptul in continuare profesorii au toalete separate de elevi, tinute sub cheie? In scolile publice din Spania pe spatele usii de la toaleta scrie ora la care a fost curatata ultima data si numele femeii de serviciu. In orice tara din lume, primul lucru care se pune intr-un loc public este dezinfectantul.
Deci eu ce-i spun copilului cand il trimit la scoala? This is Sparta, mama! Ce nu te omoarta te face mai puternic?
Sa fim sinceri, decizia familiei Nalbaru-Bucur de a-si retrage copilul de la scoala de stat nu a iscat in Romania o dezbatere serioasa. Nu vrem asta, sau oricum, prea putini dintre noi vor sau isi permit asta. Pe de alta parte, cati dintre dumneavoastra v-ati gandit, ati corelat situatia, citind acest text, cu tentativa evidenta a PSD de a bloca scoaterea la concurs a tuturor posturilor de directiori de scoli din Romania. Normal, nimeni nu e vinovat, asa e tara! Pai poate de aia e asa tara, ca nimeni nu e vinovat.
Articol preluat din www.biziday.ro.