Peștele în bucătăriile de pe glob. Prima bucătărie – cea asiatică.

Nicăieri, parcă, nu pare mai autentică întrepătrunderea gusturilor, prospețimea și jocul cu condimentele în farfurie. Asia, tărâm vast și plin de surprize, copleșește prin instinctualitate când e vorba de preparate culinare. Dacă nici peștele nu se simte ca în propriile ape printre mâncărurile asiatice, atunci nu se simte nicăieri.

Oricând poți aduce și tu buăatăria asiatică la tine acasă, cu nuanțele sale de gusturi, cinci la număr, pe care să le combini cu iscusință. Peștele este un prilej bun de a aduce un aer proaspăt meselor cu iz tradițional, fă-ți provizia de conserve Eva hering și condimente și poți trece la treabă. De când nu te-ai mai lins pe degete? O porție de chifteluțe va rezolva dilema. Scurge conservele Eva hering de sucul din interior – e nevoie de 350 grame de pește pentru acest preparat – și toacă mărunt conținutul. Pentru că e sezon de verde, ceapa și pătrunjelul nu vor lipsi din amestec, așa că pregătește câte o lingură cu vârf, poate chiar mai mult, pentru că ele dau aroma. Mai rade puțin ghimbir și niște coajă de lime și amestecă tot ce ai pregătit până acum. Adaugă puțin wasabi, nu mai mult de două „boabe”, pentru că are un gust foarte puternic și un albuș de ou. Pentru a lega mai bine compoziția, poți adăuga puțină făină, dar nu te simți obligat! Restul e cum știi deja: se incinge uleiul, se modelează chifteluțele după plac și se prăjesc la foc mediu, apăsând ușor cu furculița pe mijlocul acestora. Dacă iți plac mai crocante, trece-le înainte prin pesmet japonez – panko – va fi plăcerea și mai mare când le vei gusta. După ce sunt rumenite, se scurg pe șervețel și se servesc cu sos de soia amestecat cu suc de lime si zahăr brun. Iar alături, nelipsitul wasabi.

Peștele, un răsfăț al bucătăriilor de pe mapamond

Așa cum e firesc, mărginirea uscatului de mare, ocean sau râuri, aduce după sine o înclinație alimentară spre consumul de pește și fructe de mare. Dacă zăbovești prin Italia sau Franța, o să ai mari șanse să te întâlnești cu renumitele lor preparate, bazate adeseori, pe ceea ce oferă apa mării ca hrană. În Spania se pregătește paella, un preparat pe bază de orez și fructe de mare. În Maroc, vei găsi la orice colț de stradă un tajine cu cartofi și pește. De fapt, în toate țările ce înconjoară Marea Mediterană, peștele este preferat pe grătar sau la cuptor. Mediteraneenii nu se complică atunci când vine vorba de preparare, uleiul de măsline, usturoiul și pătrunjelul fiind mereu ingredientele care pun în valoare cel mai bine platourile cu vietăți de-ale mării. Nici germanii nu se dau în lături de la consumul de pește, dar când vine vorba de adevărați consumatori, atunci aceia sunt scandinavii sau islandezii. Finlandezii prepară o renumită plăcintă de pește, iar norvegienii, perișoare de pește. Și ungurii au în specificul național o supă de pește de Szeged.

Asiaticii și cultul peștelui

Ca și bucătăria mediteraneană, cea asiatică este orientată spre pește și fructe de mare proaspete, produse care sunt lipsite de grăsimi, deci care asigură un regim de viață mai sănătos. Consumul acestor alimente este adânc înrădăcinat în adevăratul spirit culinar asiatic. Pentru asezonare, se folosesc alte produse derivate din animalele marine: sosul de stridii, pastă de creveți, creveți uscați, toate surse de proteine importante penru organism. Thailandezilor, în schimb, le place peștele pregătit pe grătar, servit cu un amestec subțire, cremos, cu aromă dulce-acrișoară.

Bucătăria asiatică se scaldă într-o abundență de arome, de plante și legume. Este o bucătărie rapidă, axată pe preparate din fructe de mare din zona marină, dar și pe consumul de carne în amestec cu legume și tăiței din făină de orez și mâncăruri stropite cu sosuri specifice. Unul dintre renumitele sosuri ale Asiei este chiar cel de pește, o porție de mâncare având nevoie de doar 5-10 picături pentru a desfăta degustătorii. Acest sos se obține din pește de talie mică, amestecat cu sare și lăsat la soare, în butoaie, timp de 6 luni. La final, se extrage grăsimea din el și este îmbuteliat în sticle. Acest sos desăvârșește gustul mâncărurilor cu vită, porc, pește, legume, dar poate fi adăugat și în alte sosuri. 

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare