Marti, 5 septembrie a avut loc seminarul „Slăbește sănătos după naștere!” – un eveniment dedicat tinerelor mamici și celor în devenire, cu unul dintre cei mai admirați și influenți specialiști în domeniu: d-na Doctor Luiza Pîrvu – consultant în nutriție, diabet şi boli metabolice.
Carbohidraţii (zaharurile, glucidele) trebuie să acopere 40-55% din necesarul caloric al unei prospete mămici, ei fiind folosiţi ca principală sursă de energie. Sunt recomandaţi carbohidraţii cu eliberare prelungită, complecşi (pâine integrală, orez, paste integrale, mazăre, cereale integrale), cu limitarea consumului celor simpli sau al zaharurilor rafinate. De asemenea, acizii graşi esenţiali omega 3 consumaţi încă din sarcină favorizează dezvoltarea cognitivă a copilului.
Cele mai benefice alimente după naștere sunt următoarele:
- Peşte (de 2-3 ori pe săptămână): eglefin, cod, tilapia ( sau alge, pentru cele cu alergie la peste)
- Uleiul de rapita, inclusiv pentru gatit
- Avocado
- Oul si iaurtul
- Frunze: kale, spanac, andive
- Oleaginoase
- Cereale integrale”
Trucuri de nutriție care să ne mențină frumoase și energice după naștere:
- Nu săriți mesele
- Jumătate din farfurie = legume proaspete sau în extrasezon, congelate, pregătite la temperaturi mici
- Măcar o leguma/ fruct ( proaspete) verde + una portocalie/ zi
- Alegeți cereale integrale, paste, musli, pâine, orez
- Înlocuiți untul sau margarina cu ulei vegetal și smântâna cu sana sau iaurt 5-10 %
- Un pahar cu lichide la fiecare alăptat
- Mâncați încet, ne sfatuieste doamna doctor Luiza Pîrvu.
Conferința a fost organizată de compania Ella Congress & Events, având ca parteneri brandul elmiplant Care Lab, Femeia.ro, mami.ro, Revista Ioana, ROmedic, Centrul de Parenting, Zece Lucruri, Stilul meu de viata, Mama are blog , Hopa-Sus, Zana Scutecel, Mamadeprofesie.ro, Mamica Activa, Revista BABY, Slab sau Gras, BeBelu, Bebe H.
Dr. Luiza Pîrvu este medic nutriționist specializat în dieta înainte, în timpul și după sarcină, fiind specializat in: dietoterapia și monitorizarea gravidei și a lăuzei, dietoterapia și monitorizarea scăderii ponderale a adultului sănătos, dietoterapia și monitorizarea pacientului cu afecțiuni cardio-vasculare, gastro-intestinale, renale, endocrinologice, etc., dietoterapia și monitorizarea pacientului cu deficient ale sistemului imunitar sau carențe de vitamine / minerale, dietoterapia și monitorizarea pacientului subponderal, dietoterapia și monitorizarea pacientului diabetic, dietoterapia și monitorizarea pacientului cu tulburări de alimentație și implementarea corectă și monitorizarea diverselor tipuri de regim vegetarian.