Te afli deja in asteptarea micutului tau. Aceasta perioada reprezinta o etapa extreme de emotionanta atat pentru tine, cat si pentru partenerul tau.
Ce face bebelusul?
In saptamana 38 de sarcina, bebelusul a ajuns la greutatea de 3000 de grame, masurand circa 50 de centimetri. Din aceasta perioada acesta nu va mai lua in greutate intr-un ritm extreme de rapid, avand un adaos de circa 15-17 grame zilnic. Ceea ce a acumulat sau continua sa acumuleze, se va regasi in stratul de grasime de sub piele, care devinde din ce in ce mai consistent. Din acest moment, bebelusul tau este deja asemenea unui bebelus nou-nascut, pielea sa fiid mai intinsa si mai catifelata.
Se cunoaste deja faptul ca in cazul unui baietel, acesta va fi mai plinut decat o fetita cu cateva sute de grame in plus. Cu toate acestea, nu reprezinta o regula de la care sa nu ne putem abate.
Din punct de vedere organic, acesta pare sa isi fi finalizat dezvoltarea. Plamanii pot face fata cu usurinta in cazul declansarii unei nasteri in acest moment. Sistemul digestive, cardiac, respirator, circulator, dar si cel excretor par sa functioneze destul de normal.
Creierul si sistemul nervos central isi vor continua dezvoltarea pana in adolescenta copilului. De aceea, oasele craniene nu vor fi foarte bine sudate. La nastere, bebelusul va avea capul moale, aceste regiuni numindu-se fontanele, care se vor inchide mai tarziu, dupa aproximativ un an. Un asemenea lucru il vor ajuta la parcurgerea mult mai usoara a canalului de nastere, multi bebelusi nascandu-se cu o forma conica a capului datorita greutatii unui asemenea act.
Ce face mama?
In saptamana 38 de sarcina, esti destul de agitata intrucat nu cunosti cu exactitate momentul nasterii bebelusului, desi stii ca te afli undeva destul de aproape. Nu trebuie sa iti faci griji, incearca sa te relaxezi cat mai mult, intrucat trebuie sa beneficiezi de suficienta energie pentru un astfel de moment. Plimba-te, dar cat mai aproape de casa, informeaza-te cat mai mult despre momentul nasterii, comunica cu partenerul, incercand sa petreceti cat mai mult timp impreuna. Deocamdata sunteti doar voi doi.
Veti putea resimti o stare de oboseala, datorata faptului ca nu va puteti gasi o pozitie comoda de somn, avand insomnii permanente. Incercati sa va ajutati si in continuare de perne, plasate in jurul dumneavoastra. Contractiile Braxton Hicks devin din ce in ce mai dese si mai suparatoare, fiind mai lungi ca interval, dar si mai dureroase.
Mainile si picioarele s-ar putea sa fie destul de umflate in aceasta perioada. Pot aparea de asemenea edeme si la nivelul articulatiilor si al fetei. Daca aceste lucruri vor fi insotite de dureri de cap, ameteli, vedere incetosata, durere in regiunea abdominala, dar si luarea rapida in greutate, adresati-va medicului, intrucat ar putea fi semnele aparitiei preeclamplsiei, adica o crestere rapida a tensiunii arteriale, destul de periculoasa in aceasta perioada atat pentr dumneavoastra, cat si pentr bebelus.
Incercati in continuare sa monitorizati miscarile bebelusului, orice lipsa de activitate a acestuia trebuind a fi semnalata medicului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]