Nu putine la numar sunt situatiile in care cei intrebati ce sistem de navigatie folosesc atunci cand calatoresc in zone mai putin cunoscute raspund rapid ca telefonul mobil cu Google Maps ori alta aplicatie de navigatie instalata pe telefon. Ei sunt de parere ca aceasta este cea mai buna solutie, dar… oare chiar asa si este? Vom vedea asta in randurile urmatoare.
Telefoanele mobile au devenit din ce in ce mai inteligente, iar in prezent ele s-au transformat in niste adevarate „calculatoare” portabile. Au o putere de procesare mare si pot fi folosite pentru a face aproape orice cu ele: sa navigam pe internet, sa ascultam muzica, sa ne uitam la filme, sa le folosim ca niste inlocuitoare ale gps-urilor auto si asa mai departe.
Smartphone-urile pot fi folosite fara probleme ca niste GPS-uri atunci cand calatorim, insa asa cum am spus si pe http://gpsauto.net/ vin cu o serie de dezavantaje. Care sunt aceste neajunsuri? In primul rand, folosirea telefonului pentru navigatie consuma foarte multa baterie, fiind necesar sa il tii mereu conectat la priza masinii pentru a nu se descarca complet. In plus, acest lucru, mai ales pe perioada verii, duce la o incalzire exagerata a telefonului, care il poate incetini si chiar afecta pe termen lung.
In al doilea rand, majoritatea aplicatiilor au nevoie de o conexiune permanenta la internet, iar daca nu ai suficient de mult trafic risti sa faci cost suplimentar (mai ales daca esti in afara tarii). De asemenea, sa nu uitam nici de faptul ca in momentul in care suntem apelati navigatia este intrerupta. Semnalul GPS nu este nici el unul foarte bun, deci sunt sanse destul de mari sa ramanem „in pana” mult mai des decat in cazul in care am folosi un GPS auto dedicat.
Haide insa sa nu desconsideram chiar atat de mult telefoanele mobile pe partea de navigatie, iar asta pentru ca ele aduc si o serie de avantaje. De exemplu, hartile tind sa fie mult mai detaliate si complete, iar actualizarea hartilor se face mult mai rapid si fara prea mari batai de cap. Raspunsul la comenzi tinde si el sa fie unul mult mai rapid. In plus, in prezent pe piata majoritatea smartphone-urilor au ecrane de 5 inch sau mai mari, iar in acest fel ne este mult mai usor sa urmarim traseul.
GPS-ul auto este mult mai util in momentul in care avem o profesie care presupune sa calatorim foarte mult prin tara, precum si atunci cand avem drumuri de facut in zone mai izolate, in care sunt sanse foarte mari ca pe telefon sa ramanem fara semnal. Acest lucru nu se va intampla, iar asta in primul rand pentru ca semnalul GPS este mult mai puternic, iar in al doilea pentru ca acesta nu necesita o conexiune la internet, asadar nu depindem de o retea 3G.
Ecranele aparatelor GPS sunt de asemenea unele special create pentru a fi folosite in timp ce conducem, asadar vor reflecta mult mai putin elementele din jurul sau, iar afisajul nu iti va lua atentia de la drum. Chiar si rezistenta acestor aparate este una mai ridicata, in special atunci cand vine vorba de conditiile meteorologice mai extreme. GPS-ul auto nu isi va incetini functiile atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate si nici nu se inchide atunci cand sunt multe grade cu minus afara.
Montarea pe parbriz a acestora se realizeaza mult mai usor, iar comenzile sunt si ele mult mai usor de accesat, din moment ce GPS-ul auto a fost creat pentru a putea fi folosit in siguranta atunci cand conducem si pentru a nu ne lua atentia de la drum. Preturile nu mai reprezinta nici ele de foarte multa vreme o problema, aceste aparate devenind in ultima perioada din ce in ce mai accesibile (preturile pleaca de la 150-200 de lei).