Frecventa cu care noi, romanii, facem cumparaturi online a crescut considerabil in ultimii ani, iar acest lucru se datoreaza numeroaselor avantaje aduse de acestea. Nu doar ca e o solutie foarte eficienta pentru a economisi timp, dar cumparand online avem acces si la o gama de produse mult mai variata. Practic nu mai suntem conditionati doar de produsele care sunt prezente pe rafturile magazinelor fizice. Nu prea mai suntem conditionati nici de tara in care se afla magazinul respectiv.
Magazinele online fiind preferate de tot mai multe persoane este absolut normal ca sa se puna si problema sigurantei pe internet atunci cand vine vorba de cumparaturile online, mai ales atunci cand optam si pentru a plati direct cu cardul, nu direct curierului. Evident, siguranta nu consta doar in asta, ci inclusiv in ceea ce priveste corecta alegere a unor produse care sa ne poata satisfacele toate nevoile pentru care noi vrem sa le cumparam de la bun inceput.
Legat de corecta alegere a produselor de care noi avem nevoie, pe internet putem gasi foarte multe site-uri care s-au dedicat educarii cumparatorului online, oferind sfaturi practice, ghiduri complete de cumparaturi si pareri / review-uri ale celor mai cautate produse. Printre acestea se numara si https://www.tisco.ro/, dar astfel de exemple mai putem da o gramada. Este suficient sa cautam pe Google mai multe informatii si este imposibil sa nu le aflam rapid. Procedand astfel vom avea garantia ca toate alegerile noastre sunt luate in deplina cunostinta de cauza, scazand foarte mult riscurile de a regreta alegerea facuta.
Evident, „aventura” in online nu se termina aici. Asta pentru ca sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere, precum securitatea conexiunii la internet, legitimitatea magazinului online, siguranta folosirii informatiilor cardului de credit si asa mai departe.
In ceea ce priveste securitatea conexiunii la internet lucrurile sunt destul de simple: trebuie retinut ca NU e bine sa facem cumparaturi online folosind o conexiune wireless publica, iar asta pentru ca ea poate fi interceptata foarte usor, iar toate informatiile noastre pot sa ajunga pe mana cui nu trebuie. Este o cale sigura spre a da altcuiva datele cardului nostru ori a conturilor folosite de noi. Daca nu esti acasa si trebuie neaparat sa cumperi ceva, atunci cel mai bine este sa optezi pentru plata ramburs sau, daca acest lucru nu este posibil, foloseste conexiunea 3G / 4G a telefonului tau mobil sau tabletei.
Recomadam de asemenea sa te asiguri ca site-ul magazinului online de unde iti faci tu cumparaturile este unul care beneficiaza de un certificat SSL. Acest lucru te asigura ca pagina este una sigura, dar si ca site-ul este unul legitim. Un alt sfat pe care ti-l dam este sa fii foarte atent la datele pe care tu trebuie sa le introduci. Daca platesti cu cardul atunci afla ca niciodata nu ti se va cere codul PIN in locul codului CVV (Card Verification Value) de pe spatele cardului de credit sau debit (acel cod format din trei cifre).
Foloseste cu incredere niste solutii de securitate potente. Daca nu esti dispus sa platesti pentru ele, atunci afla ca multe companii pun la dispozitie si versiuni gratuite, iar unele dintre ele ofera mai multa protectie decat te-ai putea astepta. Trebuie doar sa stii care sunt acestea, iar folosirea internetului pentru a citi recenzii ale acestora si a vedea testele comparative te va ajuta sa faci o alegere potrivita pentru tine.
Parolele pe care tu le folosesti pentru a te loga pe diferite conturi vor fi si ele unele foarte puternice, astfel incat sa fie foarte greu de ghicit.
Pe final mai trebuie sa mentionam ca toti pasii descrisi mai sus devin inutili daca laptop-ul / calculatorul nostru a fost deja infectat. Motiv pentru care chiar de la inceput trebuie sa il scanam de posibilele programe malitioase care se pot ascunde prin folderele acestuia.