Intoleranța la lactoză este cea mai comună formă de intoleranță alimentară, care, nedepistată, poate provoca o mulțime de neplăceri copiilor. Afecțiunea reprezintă practic incapacitatea organismului de a digera zahărul ce se găsește în mod natural în compoziția produselor lactate. Însă simptomele nu indică întotdeauna această problemă, intoleranța la lactoză fiind adesea confundată cu alte afecțiuni digestive. Află din cele ce urmează care sunt principalele seme, cum să o depistezi și ce trebuie să faci în această situație.
Semnele afecțiunii
Lactoza este un zahăr natural ce se găsește în toate tipurile de lapte și, în cantități mai mici, în produsele derivate din lapte. Pentru a putea fi digerată, aceasta trebuie redusă la forme mai simple și anume în glucoză și galactoză. Procesul de descompunere are loc în intestin, în urma eliberării unei enzime, denumită lactază. Problemele apar atunci când intestinul nu produce suficientă lactază, iar lactoza rămâne nedigerată. Și deși nu prezintă un pericol, efectele intoleranței la lactoză pot fi foarte supărătoare pentru cei mici. Simptomele pot varia, de la moderate până la severe, în funcție de fiecare organism în parte și de cantitatea de produse lactate consumate. Principalele semne ale acestei afecțiuni sunt:
- Disconfort după consumul de lapte (acesta apare între aproximativ 30 de minute și 2 ore de la consum)
- Irascibilitate
- Bebelușul se oprește în timpul hrănirii
- Scaune moi sau diaree apoasă și gaze intestinale
- Crampe și dureri abdominale
- Balonare și senzație de greață
- Vărsături
- Diferite erupții la nivelul pielii
- Răceli frecvente
- Copilul nu crește în greutate
Cu cât cantitatea de lactoză consumată este mai mare, cu atât simptomele manifestate vor fi mai multe. Dacă suspectezi că micuțul tău are această problemă, în primul rând este important să știi că există alternative la laptele clasic. Poți încerca de exemplu lapte praf Nestle Nan fara lactoza, o formulă special fabricată pentru copiii care au intoleranță la lactoză. Acesta conține exact aceiași nutrienți precum laptele normal și s-ar putea chiar să fie mai mult pe placul celor mici, deoarece are un gust ușor mai dulce. Produsul poate fi folosit, la recomandarea medicului, încă de la naștere. Modificarea dietei ar trebui să înlăture imediat simptomele neplăcute.
Metode de diagnosticare
Intoleranța la lactoză poate avea mai multe cauze, printre care ereditatea, nașterea prematură sau poate fi secundară unei afecțiuni a mucoasei intestinale. Este mai frecventă în cazul copiilor mai mari și a adulților, dar poate apărea și la bebeluși. Totodată în unele cazuri problema poate fi temporară.
Simptomele pot fi adesea asemănătoare cu alte afecțiuni digestive, cum ar fi alergia la lapte. Din acest motiv, pentru un diagnostic corect este recomandată efectuarea unor teste. Unul dintre acestea este testul de toleranță la lactoză. Copilul va consuma un lichid ce conține lactoză, după care i se va măsura nivelul glicemiei la diferite intervale de timp. În cazul în care acesta se menține constant și apar simptomele tipice afecțiunii, se poate deduce că organismul nu a digerat zahărul din lapte. Prin urmare copilul suferă de intoleranță la lactoză.
Un alt test este cel al acidității scaunului, recomandat în cazul copiilor mai mici. Dacă lactoza nu este digerată, în mostra de scaun vor exista acizi grași și acid lactic.
O altă variantă de diagnosticare, potrivită mai degrabă copiilor mai mari, este efectuarea testului respirator cu hidrogen. În urma ingerării unei băuturi bogate în lactoză, se va măsura cantitatea de hidrogen din aerul expirat la intervale de 30 de minute, timp de 3 ore. În mod normal, nivelul acestuia este unul redus, însă lactoza nedigerată va fermenta, eliminând o cantitate mare de hidrogen.
Intoleranța la lactoză mai poate fi depistată și printr-un test de sânge. Deși este în general mai scump, este rapid, concludent și identifică mutațiile genetice.
Cum se tratează
Deși organismul nu poate fi influențat să producă mai multă lactază, simptomele pot fi reduse aproape în totalitate. Acest lucru este posibil în primul rând prin modificarea dietei. După cum am menționat mai sus, înlocuirea laptelui obișnuit cu o formulă fără lactoză este prima schimbare ce ar trebui făcută. Lactatele trebuie reduse la minimum, dar este necesar să reduci și alte alimente, care au în compoziție lactoză. Printre acestea se numără înghețata, produsele de patiserie, bomboanele, biscuiții, unele tipuri de cereale, unele mezeluri etc. Citește cu atenție eticheta.
Lactatele sunt însă o sursă importantă de calciu, esențial pentru sănătatea oaselor. În cazul reducerii acestora este necesar să incluzi în dieta copilului alte alimente bogate în acest mineral. În fruntea listei se regăsesc: broccoli, somonul, spanacul, citricele. Pentru o mai bună absorbție, corelează aportul de calciu cu vitamina D. Aceasta se găsește în alimente precum ficatul, ouăle, ciupercile și carnea de porc.
Intoleranța la lactoză nu înseamnă că micuțul nu mai poate consuma deloc produse lactate. Trebuie doar să reduci aportul acestora, însă cel mai probabil va trebui să testezi care este cantitatea de lactoză ce poate fi în continuare consumată.
La recomandarea medicului este posibilă, de asemenea, administrarea de suplimente enzimatice.
Cu puțin efort, prichindelul tău nu va sesiza pre mult modificările dietei și nu va simți lipsa unor alimente. Discută întotdeauna detaliile cu medicul și ia cele mai bune decizii pentru sănătatea sa.
Sursa foto: Shutterstock