Jucăriile au un rol esențial în dezvoltarea optimă a copilului, indiferent de vârsta acestuia. Dacă atunci când este mult prea mic, nu îi poți cumpăra prea multe jucării pentru că nu le distinge utilitatea acestora, o dată cu creșterea lui, se schimbă și criteriul după care alegi jucăriile.
Când este indicat să îi cumperi copilului jucării educative ori jucării de logică?
Jucăriile cu scop educativ sunt recomandate copiilor cu vârste mici, școlari și preșcolari, care să îi ajute să își dezvolte mai multe abilități esențiale precum creativitatea, logica, abilități lingvistice, emoționale ori chiar psihice. Tocmai din acest motiv, sunt indicate după vârsta de 2 ani, atunci când copilul incepe să vorbească și să cunoască mai bine elementele din jurul lui. Folosirea jucăriilor de logică în dezvoltarea celui mic ține locul unui mijloc de educație, care va fi cu mult mai ușor înțeles de cei mici datorită faptului că vor asocia învățatul cu joaca. Modul în care se cultivă mulți dintre copiii momentului este cu mult mai ușor și mai simplu datorită tehnologiei avansate care le stă la dispoziție.
Jucăriile de logică sunt o modalitate ușoară și frumoasă de a le antrena mintea celor mici, oferindu-le informații noi și cât mai complexe dintr-o gamă variată de domenii. Îmbunătățesc gândirea logică și pot dezvolta o gândire rapidă, dar și abilități precum răbdarea, calmul, puterea de concentrare, atenția detaliată și capacitatea de a putea face singur conexiuni, care să îi aducă tot mai aproape de rezultatul final.
Jucăriile trebuie cumpărate la vârsta potrivită pentru a-i amuza, dar și pentru a-i ajuta să perceapă și să fixeze mai ușor noțiunile pe care copiii le observă. Fiecare are rol diferit și tocmai din acest motiv, sunt jucării de exterior, care îi înițiază și îi învață cum să execute corect anumite mișcări, precum minge, coarda, paletele pentru tenis, dar și alte jucării de logică precum legile fizicii, jucării tehnice și științifice.
Principalele funcții ale jucăriilor educaționale pe care trebuie să le știi înainte să le cumperi:
Pot influența procesul de dezvoltare și de socializare a copilului, ajutându-l să se integreze mult mai ușor în activitățile sociale. Învață să comunice și să recepționeze mai ușor informațiile din jur, relaționând mult mai ușor.
Învață să fie creativ și spontan deoarece nevoia jocului îl ajută să se tranforme într-un mod constructiv.
Îi imbogățește imaginația și îl stimulează să își dezvolte vocabularul vorbirii, dar și al gândirii matematice.
Își pune în evidență personalitatea și dobândește cunoștiințe noi, dar și de verificare a cunoștiințelor deja asimilate.
Nu uita că jucăriile, indiferent de numărul lor, nu acoperă nevoia familiei pe care copilul o are întotdeauna. Aceasta joacă un rol extrem de important în formarea și dezvoltarea personalității încă de la o vârstă fragedă.
Link foto: https://pixabay.com/en/alphabet-aerial-alphabetic-3303843/