Vara este sezonul vacantelor in familii, iar cei mici cu siguranta abia asteapta sa se distreze. Insa pentru o vacanta lipsita de griji, trebuie sa te asiguri ca acestia nu se vor imbolnavi chiar atunci cand trebuie sa plecati sau in timpul vacantei, mai ales ca vara copiii sunt expusi la numeroase virusuri si bacterii din mediul inconjurator.
Iata care sunt cele mai comune afectiuni in timpul verii si ce trebuie sa stii despre fiecare:
- Infectii cu enterovirusuri
Infectia cu enterovirusuri mai este cunoscuta drept gripa de vara si afecteaza cu precadere copiii cu varsta sub 10 ani, in special in timpul verii sau la inceput de toamna. Copiii pot intra in contact cu virusul prin apa sau mancarea deja contaminate si chiar si prin fecale, in cazul in care merg la baie si nu se spala corect pe manute.
Simptomele acestor infectii pot fi usor confundate cu cele ale unei raceli, ne spun specialistii de la Rochester Medical Center, insa acestea sunt insotite de dureri de inima, de gat sau musculare. Totodata, la una sau doua zile dupa contractarea virusului pot sa apara eruptii cutanate pe maini, picioare si in jurul gurii, care pot persista intre una sau opt zile.
- Pojar
Desi nu este o afectiune de sezon, exista cativa factori de risc care pot duce la aparitia pojarului vara, in special daca o sa calatoriti intr-o zona in care exista focare de infectie. Totodata, virusul se poate transmite usor in grupuri numeroase de copii, asa cum este cazul unei tabere de vara, mai ales in situatia in care copiii nu sunt imunizati.
Pojarul afecteaza cu precadere copiii cu varsta intre doi si noua ani, motiv pentru care este cunoscuta drept una dintre bolile copilariei. Aceasta boala este usor de recunoscut datorita micilor puncte rosii care apar pe piele, insa perioada de incubatie este asimptomatica, motiv pentru care ar trebuie sa te informezi exact cum se manifesta pojarul si ce complicatii pot sa apara, mai ales ca e o boala foarte contagioasa.
- Urechea inotatorului
Urechea intotatorului sau otita externa este o infectie care apare atunci cand apa ramane blocata in canalul urechii, favorizand inmultirea bacteriilor. Simptomele includ senzatia de ureche plina si mancarimi in jurul ei si pot deveni destul de suparatoare si dureroase. In unele cazuri, copiii se pot confrunta cu pierderea temporara a auzului.
Ca sa previi aceasta infectie, asigura-te ca ii cureti si usuci bine urechile copilului cu un prosop, de fiecare data cand iese din piscina sau chiar si dupa dus. Dopurile de urechi pe care sa le poarte cand inoata pot fi si ele o solutie eficienta.
- Febra fanului
Sezonul calduros, in special vara, poate fi destul de problematica pentru copiii care sufera de astm sau alergii. Nivelul ridicat de poluare din aer, polenul si praful sunt principalele cauze are pot duce la aparitia episoadelor recurente de atacuri de astm sau alergii. Inainte sa plecati in vacanta, asigura-te ca ai pus in bagaj tratamentul corespunzator, recomandat de medicul specialist.
- Insolatie si arsuri solare
Insolatie apare atunci cand copiii au petrecut prea mult timp la soare, fara sa se protejeze. Simptomele includ puls marit, stari de greata si dezorientare, temperatura crescuta a pielii, deshidratare si uscarea gurii, ne spun cei de la WebMD. In cazuri severe, poate sa apara lesinul. Poti sa eviti astfel de situatii, daca te asiguri ca cei mici sau la umbra, in special in partea cea mai calduroasa a zilei, beau suficienta apa ca sa se hidrateze si poarta sapca sau palarie pe cap.
In ceea ce priveste arsurile solare, foloseste intotdeauna cand mergeti la plaja produse cu factor ridicat de protectie solara si imbracati-va in haine lejere, in culori deschise.
Nu intotdeauna poti evita situatiile neprevazute si neplacute care pot sa apara in vacanta, insa daca te informezi din timp si iei cateva masuri de preventie, riscurile vor scadea semnificativ. Totodata, ar trebui sa ai mereu in bagaj o trusa se prim ajutor si sa consulti medicul inainte de plecati in vacanta ca sa stii cum poti preveni posibilele probleme.
Sursa foto: Shutterstock