Unul dintre procesele semnificative importante atât în ceea ce privește formarea personalității unui copil, cât și în ceea ce privește cultivarea abilităților psihice îl constituie vorbirea. Din acest motiv, dacă observi semne la micuțul tău semne care indică dezvoltarea deficitară, ar fi bine să consulți un logoped pentru copii.
Tulburări și afecțiuni la nivelul limbajului
– dificultăți la nivelul auzului;
– au mușchii slăbiți în jurul gurii;
– probleme de înghițire sau afecțiuni respiratorii;
– boala „bot de iepure” (în termeni medicali se numește “cheiloschizis”);
– diagnostic – autism
Logopedie la domiciliu în București
În București, puteți apela la serviciile unui logoped la domiciliu, ceea ce îl va ajuta pe micuț să se simtă în largul său, având în vedere că ședințele se vor desfășura într-un cadru familiar. Prin urmare, dacă aveți motive de îngrijorare în ceea ce privește dezvoltarea limbajului la copilul dumneavoastră, luați legătura cu un specialist în logopedie.
Într-adevăr, logopedia prin jocuri și exerciții constituie una dintre cele mai bune tehnici care îl poate ajuta pe copil să învețe treptat cum se pronunță corect cuvintele pe care ar trebui să le știe la vârsta lui.
Fiecare program este adaptat de către logopedul pentru copii în raport cu dificultățile pe care le întâmpină copilul în vorbire. Specialistul va ține cont de nevoile pe care acesta le are cel mic pentru a depăși problemele de comunicare. În acest sens, logopedia prin jocuri și exerciții se dovedește a fi de mare ajutor, fiind o formă extraordinară de modelare a limbajului.
Una dintre cele mai frecvente abordări ale terapiei poate începe cu exerciții de inspirație și expirație ce au ca scop învățarea deținerii controlului expirației aerului în timpul vorbirii. Iată câteva exerciții care se pot face pe parcursul ședințelor de logopedie:
– exerciții de închidere și deschidere a cavității bucale
– ridicarea și coborârea mandibulei, precum și mișcarea ei spre stânga și spre dreapta;
– imitarea căscatului;
– acoperirea alternativă a buzei de sus cu cea de jos și invers;
– formarea unei pâlnii cu gura – întocmai la pronunțarea literelor „o” și „u”;
– strângerea buzelor și suflarea, cu putere, a aerului (asemănător pronunțării sunetelor „b” și „p”;
Iată câteva exemple de jocuri și exerciții pe care le poți face cu copilul tău:
– În fața unei oglinzi, încercați să scoateți limba cât de mult puteți. Apoi, învață-l pe micuț să îndrepte limba scoasă – în sus, în jos, la stânga și la dreapta. Puteți să faceți cercuri cu limba apoi;
– Imitați împreună sunete de animale – cocoș (cucurigu), broască (oac-oac), cal ș.a.m.d;
– Efectuați câteva exerciții de gimnastică respiratorie – de pildă, pentru inspirație, mirosiți o floare, iar pentru expirație suflați o pană;
– Imitați căscatul;
– Acoperiți alternativ buza de sus cu cea de jos și invers;
– În timpul spălării pe dinți, puteți să atingeți cu limba fiecare dințișor;
– Ungeți-vă buzele cu miere, iar mai apoi învățați împreună să le lingeți circular;
– Ridicați și apoi coborâți mandibula, iar mai apoi mișcați-o spre stânga și spre dreapta.
Foto: shutterstock