Reprezentația trupei de teatru independent Re-Act din Cluj, din 22 septembrie 2018, ora 19:00, la Teatrul 3G, (Bastionul Măcelarilor, Cetatea Medievală) Târgu Mureș a fost ca o revelație pentru o zonă atât de tabuidizată și conformistă. Cirque du vérité este un one woman show feminist-interactiv-educativ, care propune o temă delicată a zilelor noastre: violul.
Deși există câteva spectacole pe temă în România celor mai recenți ani, Alexandru Teodorescu, scriitorul și regizorul piesei împreună cu actrița Codruța Varadi, au pus pe tapet daunele psihologice și fizice ale victimei violului într-un mod foarte actual și profund uman. Provocarea publicului a fost să reacționeze la atingerile bruște ale protagonistei, la plonjeurile inopinate pe scaunele spectatorilor în brațele unora dintre ei, la sărut, sau să accepte, sau să nu accepte posibilitatea ca cineva dintre spectatori să devină parte din spectacol.
Nu copleșitoare rămâne, dar definitivă prestația actriței, și acest aspect s-a reconfirmat în sesiunea de întrebări și răspunsuri cu publicul. În sală exista și un psiholog invitat din partea DGASPC Mureș, care a oferit niște informații utile, iar discuțiile au devenit o reală dezbatere, care s-a lăsat cu mărturisiri.
Spectacolul Cirque du vérité, ar trebui inclus atât în programul de terapie pentru victimele abuzurilor sexuale, cât și în programul de reabilitare a agresorilor, abuzatorilor care se află încarcerați, ar trebui să se joace în școli, să fie inclus în programele de educație sexuală și prevenție a agresiunilor sexuale. În timpul discuției spectatorii au primit de completat câte un chestionar ca parte a proiectului, chestionare, care adunate laolaltă vor cuantifica curând o realitate: cultura abuzului se propagă indiferent de rasă, indiferent de religie, indiferent de poziția socială și nu poate fi convertită într-o cultură a toleranței, a păcii, a protectivității și a legalității, decât prin educația non-patriarhală culturală, pozitivă și adaptată fiecărui individ.
Recomand cu toată căldura spectacolul despre „circ și pâine”, despre cât valorează o femeie, despre cum ne evaluăm unii pe alții, despre durere, despre afecțiunea înțeleasă ca ostracizare. Acest spectacol are capacitatea de a schimba mentalități toxice, poate topi niște prejudecăți impunând realitatea ca centru de forță într-o Românie și într-o Europă în curs de regresie în vremuri întunecate ale istoriei.