In Egiptul antic, in Grecia si Roma, tinerele fete, care se casatoreau, purtau rochii albe, simple, din materiale subtiri si moi, pentru a aduce multumiri zeilor ce patronau casatoria si fertilitatea. Acest obicei, de a purta o rochie alba la nunta, nu s-a schimbat nici in ziua de azi. Exista descrieri amanuntie ale rochiilor purtate de printese si regine, de-alungul secolelor, in ziua nuntii lor. Desi, aceste rochii, era simple in esenta lor, aveau cracteristici specifice statului acestor femei. Podoabele sau anumite culori adaugate, pe langa traditionalul alb, se intergrau in simbolistica regala. Rochia de mireasa din acele timpuri, asa cum ne-o inchipuim noi, era, intr-adevar, creata, doar pentru femeile bogate sau din familii regale si de nobili. Femeile de rand nu isi permiteau materiale scumpe si isi confectionau aceasta costumatie din materiale mai simple, purtand, adesea, pe cap, cunune din flori. Desi a existat, in Evul Mediu, o perioada cand culoarea rochiei de mireasa nu am mai fost alb, ci rosu sau verde, incepand cu Renasterea, s-a revenit la aceasta.
Epoca moderna, a adus posibilitate femeilor, indiferent de ce statut social au, de a-si crea sau a purta orice rochie isi doresc. Desigur, si acum, sunt putine acelea dintre noi care isi permit fir de aur sau pietre pretioase aplicate pe rochia de mireasa, insa exista materiale care inlocuiesc aceste elemente de lux cu unele mai ieftine, dar cu acelasi efect minunat. Cel mai indicat, este sa va creati propriul model de rochie de mireasa sau cu ajutorul unui stilist.
Un atelier rochii de mireasa, care a multumit fiecare clienta ce i-a calcat pragul, este Picasso. Aici veti putea crea rochia la care visati. Dar, mai intai, sa aflam cate tipuri de rochii de mireasa exista. In functie de personalitate si silueta fiecarei femei, exista 6 tipuri principale de rochii de mireasa.
- Rochia de mireasa printesa. Aceasta se caracterizeaza printr-un corset pentru a sublinia talia. In partea de jos, este o crinolina ce face ca totul sa fie foarte voluminos. Acest tip de rochie, seamana, foarte mult, cu cele purtate in Epoca Victoriana, fiind aduse anumite imbunatatiri asupra corsetului care nu mai este foarte strans, ca in acele timpuri, si, de regula, are umerii in totalitate goi. Corsetul este adesea simplu sau cu broderii ori pietre aplicate. Partea de jos, cu volum, este din voal si este indicat a fi cat mai simpla. Acest tip de rochie poate fi purtata de oricine, indiferent daca sunt cateva kilograme in plus sau in minus.
- Rochia de mireasa sirena. Acest tip de rochie urmeaza linia corpului de sus pana in zona genunchilor. De acolo porneste o parte evazata. Este genul de rochie care se potriveste frmeilor cu talie subtire, bust generos si solduri proeminente. Aceste rochii sirena aduc, adesea, aminte de divele anilor ‘40 si de un faimos personaj fictiv, Jessica Rabbit. De asemenea, pe rochiile sirena merg puse aplicatii de pietre sau broderii.
- Rochia de mireasa cu trena. Este acea rochie care are, in terminatie, o trena. Majoritatea mireselor, de exemplu, de la casele regale, au rochii cu trena. Chiar din acest motiv i se mai spune si trena monarhilor. Mult timp, trenele foarte lungi erau un privilegiu exclusiv al caselor regale si puteau sa ajunga pana la 3 metri lungime. Doamnele care nu faceau parte din capetele incoronate puteau sa poarte trene ce nu depaseau insa 1 metru lungime. Cea mai spectaculoasa trena pentru o rochie de mireasa din lume masoara 8,095.40 metri, aproape cat sa acopere Muntele Everest. Aceasta trena a fost inscrisa in Cartea Recordurilor. Desigur, o astfel de trena nu este indicata pentru o mireasa, ci se recomanda o trena mai scurta, astfel incat sa nu incomodeze.
- Rochia de mireasa babydoll. Este acel tip de rochie croita de sub sani si apoi vine larga. Acest tip de rochie s-a inspirat de fapt, din neglijeurile purtate, in anii ‘40, de catre femei, ca si camasa de noapte. De aici insa, s-a dezvoltat un intreg trend al rochitelor de tip babydoll, fiind create si rochii de mireasa. Acestea sunt indicate pentru femeile minione si slabute, cu un aer copilaros si fragil.
- Rochia de mireasa Empire. Acest tip de rochie este inspirata din Epoca Imparatului Napoleon. Acest model seamana foarte mult cu rochia babydoll, insa are unele caracteristici diferite. De sub sani, porneste fusta care este lejera, insa nu foarte larga. De obicei, este foarte vaporoasa, realizata din materiale usoare, fluide. Acest tip de rochie, a fost preluata, la randul sau, de catre doamnele din secolul al XVIII-lea, de la moda greco-romana. Cele mai multe exemple le putem admira in tablourile lui Jacques-Louis David, cu celebra Madame Recamier. In special in Franta si in Anglia s-a purtat acest tip de rochie pana la aparitia modei victoriene. Rochia Empire este ideala pentru persoanele slabe, dar si mai plinute, si chiar pentru miresele care sunt gravide in primele luni, deoarece burtica va fi mascata si nu o va incomoda deloc pe viitoarea mamica.
- Rochia de mireasa tip A. Acest tip de rochie urmeaza linia corpului in partea de sus si jos vine in forma literei “A”. Seamana putin, ca si “constructie”, cu cea tip printesa numai ca in partea de jos nu se mai pune crinolina. Este o rochie indicata pentru femeile cu orice tip de silueta, indiferent de inaltime.
Desigur, mai exista si alte tipuri de rochii pe care le puteti crea. Indiferent de modelul pe care il doriti, la Picasso il puteti realiza. Acest atelier rochii de mireasa Bucuresti, sta la dispozitia fiecarei cliente in parte care, in urma unei programari, va putea sa discute despre fiecare detaliu in parte, cu privire la ceea ce viseaza pentru ziua cea mare. Designer-ul de la Picasso are o vasta experienta in domeniu, plus 4 ani petrecuti la faimoasa casa de moda Dolce&Gabbana. In momentul in care veti trece pragul atelierului Picasso, veti incepe sa schitati, de la baza, modelul rochiei de mireasa. Detaliile conteaza, asa ca nu fa sfiiti sa spuneti tot ce vreti. Mai mult, veti primi sfaturi ce va vor fi de ajutor pentru produsul finit. Dupa schita, se va trece la alegerea materialelor. Poti alege clasicul alb, imprimeuri si broderii sau chiar si o alta culoare. Nu conteaza ce doresc altii, ci conteaza ce vrei tu. Poti sa vii chiar si cu propriul material. Pietrele, cristalele Swarovski, broderiile, dantela, vor fi aplicate manual, lucru ce va oferi autenticitate si pretiozitate intregii tinute pentru nunta.
Rezultatul nu va fi cum veti dori, ci, intotdeauna, peste asteptari. Picasso nu face rabat de la calitate si, de aceea, fiecare rochie finisata trece printr-un control riguros al calitatii inainte de a fi inmanata clientei. Daca doriti retusuri, acestea se pot realiza, fara probleme. Pentru atelierul Picasso conteaza ca viitoarea mireasa sa fie multumita.
De peste 2000 de ani, a fi mireasa este un eveniment si un moment important. Rochiei de mireasa i s-a acordat, dintotdeauna, o atentie deosebita. Fiecare femeie este o printesa in ziua in care se casatoreste si Picasso stie acest lucru. Probabil este si o traditie pe care acest atelier de creatie o duce mai departe, de la croitoresele marilor case regale, de acum sute de ani, care puneau suflet si pasiune in fiecare piatra sau perla brodata pe rochia unei regine.