Daca observi mici pete albe, localizate pe partea interioara a obrajilor, pe gingii, limba sau cerul gurii poate fi vorba despre afte bucale. Chiar daca poate parea surprinzator, afta bucala este o afectiune destul de des intalnita la bebelusi.
Aftele sunt cauzate in principal de Candida albicans, o ciuperca prezenta in cantitati mici in flora bacteriana atat a copiilor, cat si a adultilor. Pe fondul unor dezechilibre imunitare, candida se inmulteste necontrolat, producand infectia numita candidoza. In cazul aftelor bucale vorbim despre candidoza bucala.
Trebuie stiut ca aftele bucale sunt destul de dureroase, indiferent de varsta, si provoaca disconfort la masticatie si inghitire. Diferenta este ca bebelusul nu stie sa spuna ce il deranjeaza si este agitat, refuza hrana si plange in momentul in care este hranit. Iti poti da seama ca este ceva in neregula si cand micutul saliveaza intens, isi tine degetelele in gurita, este morocanos, refuza chiar si suzeta.
Ca localizare, pot fi afte pe gingii, afte pe limba, afte pe cerul gurii sau chiar afte in gat. Ulceratiile sunt de culoare albicioasa, cu forma rotunda sau alungita si contur rosiatic. Poate aparea o singura leziune sau o grupare de afte mai mici.
De ce apar afte la bebelusi?
Spre deosebire de adulti, sugarii si copiii de varsta mica sunt predispusi la afte in gura pentru ca sistemul imunitar, la aceasta varsta, nu este inca bine dezvoltat. Drept urmare, riscul aparitiilor unor infectii este mult mai ridicat in conditiile imaturitatii sistemului imunitar. Chiar si resturile de lapte sau resturile alimentare din gurita celui mic pot duce la aparitia unor afte.
O cauza importanta a aftelor la copii este reprezentata de tratamentul cu antibiotice. Aceste medicamente, din pacate, prescrise uneori inutil in cazul virozelor respiratorii, dezechilibreaza profund flora intestinala. Din aceasta cauza, Candida albicans prolifereaza, iar terapia cu antibiotice se asociaza frecvent cu candidoze.
Aftele pot aparea si in perioada eruptiei dentare sau din cauza unor traumatisme locale, cum ar fi muscarea obrajilor sau a limbii in timpul alimentatiei sau ca urmare a rosului unor jucarii.
De retinut ca afta nu este o afectiune contagioasa.
Aftele bucale la copii se dezvolta destul de rapid, in 12 ore evolueaza de la roseata la o leziune ulcerativa, dureroasa. Durerea la atingere poate dura pana la 7 zile, afta urmand sa dispara, in general, dupa 10 zile.
Afte bebelusi, tratament
Unul dintre cele mai eficiente remedii este sa tamponezi zonele afectate de afte cu o solutie calmanta si antiseptica, asa cum este glicerina boraxata. Pentru tamponare poti folosi o compresa sterila infasurata pe deget sau un betisor cu vata, preferabil tot steril. De asemenea, poti utiliza o solutie antiafte potrivita pentru varsta copilului sau poti prepara chiar tu o solutie alcalina, din apa si bicarbonat de sodiu.
Insa in cazul in care starea bebelusului nu se imbunateste, este tot mai nervos si nu mananca mai multe mese la rand, daca aftele bucale se extind sau sunt insotite de febra, este necesar sa mergi cu copilul la medicul pediatru.
Sfaturi pentru prevenirea aftelor
Sunt importante masurile de igiena:
- Daca alaptezi, ai grija la igiena sanilor, aplica pe mameloane putina glicerina boraxata inainte de alaptare, mai ales in perioada aftelor.
- Daca bebelusul este hranit cu formula de lapte, este important sa sterilizezi biberoanele, inclusiv suzetele.
- Dupa fiecare masa (fie ca este lapte, fie hrana solida) este bine sa cureti gurita bebelusului, in mod delicat, cu comprese sterile inmuiate in ser fiziologic, glicerina simpla sau ceai de musetel.
- Curata frecvent manutele bebelusului si jucariile pe care le introduce frecvent in gura.
Mare atentie in etapa de diversificare, atunci cand introduci alimente noi in meniul bebelusului. Spre exemplu, alimentele ce contine histamina (capsuni, zmeura, caise, kiwi, cartofi, ciocolata, lapte de vaca) favorizeaza aparitia unor afte la sugari. Aceste alimente vor fi evitate pana dupa varsta de 1 an, daca bebelusul nu le tolereaza si face afte repetate.
Mai multe informatii despre sanatatea bebelusilor poti descoperi pe site-urile MamiSiCopilul.ro si SfaturiMedicale.ro – platforma de informare si educatie pentru sanatate dezvoltata de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.