Persoanele care au intoleranta la gluten sunt nevoite sa urmeze o dieta speciala pentru a evita problemele digestive. Drept urmare, piata de produse fara gluten este foarte ofertanta, acestea avand inscriptionat simbolul fara gluten, ilustrat sub forma unui spic de grau taiat.
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina ce poate fi gasita in cereale precum graul, orzul, secara si alte derivate, fiind deci prezent intr-o multime de alimente. Iar atunci cand ai intoleranta la gluten va trebui sa excluzi in totalitate alimentele care contin gluten.
Exista din fericire o multime de alternative dar si de alimente fara gluten, drept urmare o astfel de dieta nu este chiar atat de greu de urmat. Fructele, legumele, lactatele si carnea, de exemplu, nu contin gluten.
Ce alimente poti consuma in dieta fara gluten
Exista o directiva emisa de Uniunea Europeana care face mult mai simpla identificarea elementelor care contin gluten. Practic chiar si o cantitate foarte mica de gluten trebuie mentionata in lista de ingrediente.
Cu toate ca o cantitate mica de gluten nu va provoca probleme pe termen scurt, pe termen lung pot aparea probleme grave precum inflamatiile intestinale persistente. Drept urmare, trebuie evitat cat mai mult consumul de alimente fara gluten.
Cu toate acestea, exista o multime de alimente fara gluten ce pot fi consumate fara probleme. Printre acestea putem mentiona orezul, produsele lactate, carnea, pestele, ouale, fructele si legumele, hrisca si leguminoasele. Iar lista ar putea continua la nesfarsit.
Mai mult decat atat, a fost dezvoltata o adevarata piata de produse fara gluten, care include painea fara gluten, pastele fara gluten, biscuitii, cerealele si multe altele. Asa cum spuneam, acestea au pe ambalaj simbolul spicului taiat.
In ceea ce priveste alimentele riscante pentru persoanele cu intoleranta la gluten, acestea ar trebui verificate cu atentie inaintea consumului. Chiar si daca pe lista de ingrediente nu este indicata prezenta glutenului, acele alimente ar putea contine totusi urme de gluten. Trebuie evitate insa supele, carnatii, sosurile, condimentele, produsele de patiserie dar si inghetata.
De asemenea, intr-o dieta fara gluten trebuie sa lipseasca in totalitate alimentele care au diferiti derivati din faina sau cereale. Nici macarul orzul nu este recomandat persoanelor care au intoleranta la gluten.
Dieta fara gluten – beneficii
O dieta fara gluten poate prezenta o multime de beneficii, in mod special pentru persoanele cu alergie la gluten.
Inainte de toate, un prim beneficiu al dietelor fara gluten reprezentat de disparitia simptomelor clinice. Starea de spirit este considerabil imbunatatita, la fel si apetitul, ameliorandu-se totodata si simptomele diareice.
Cu timpul vor fi ameliorate si afectiunile metabolice care apar in urma intolerantei la gluten. Totodata, renuntarea la gluten imediat dupa ce a fost depistata intoleranta va preveni aparitia complicatiilor.
Restrictii pentru persoanele cu intoleranta la gluten
Persoanele care au intoleranta la gluten trebuie sa aiba foarte multa grija deoarece alimentele pot fi contaminate foarte usor cu gluten. Practic, nu poti folosi acelasi prajitor de paine pentru painea normala si pentru painea fara gluten.
De asemenea, este interzisa folosirea acelorasi instrumente pentru paine, aceluiasi ulei pentru prajit iar faina de greu ramane in bucatarie chiar si dupa mult timp dupa ce ai folosit-o pentru a prepara unele produse.
Iar daca te intrebi unde poti gasi produse BIO fara gluten, atunci ar trebui sa vezi oferta magazinului online BioBoom!