Atunci când te muţi într-o casă nouă, trebuie să fii pregătit pentru o serie de provocări, de la reparaţii şi curăţenie, până la amenajarea fiecărei încăperi. Iar dacă ai un bebeluş, cu atât mai mult trebuie să te asiguri că noua ta locuinţă este un mediu curat și sănătos în care cel mic va creşte şi se va dezvolta armonios. De aceea, îţi venim în ajutor cu câteva sfaturi, prin care să îi asiguri tot confortul bebeluşului tău, chiar şi într-o casă nouă!
Apucă-te serios de curăţenie
Chiar dacă te-ai mutat într-o casă nouă, este important ca bebeluşul tău să locuiască într-un mediu curat, aşa că poţi începe cu o curăţenie generală. Renunţă la obiectele inutile pe care nu le mai foloseşti, la cărţile vechi şi pline de praf şi la obiectele decorative care s-au deteriorat. Verifică sistemul de închidere a geamurilor, robineţii caloriferelor şi instalaţia sanitară. Apoi, poţi continua cu zugrăveala, însă înainte de a începe să dai cu var, gândeşte-te bine ce culoare alegi şi ia în calcul faptul că va trebui să aştepţi câteva zile ca pereţii să se usuce. Dacă nu vrei să văruieşti, poţi alege un tapet simpatic pentru camera celui mic, însă trebuie să ţii cont că acesta este destul de greu de dat jos.
Păstrează un nivel potrivit de umiditate
De obicei, într-un spaţiu închis este destul de dificil să controlezi nivelul de umiditate, mai ales în perioadele reci ale anului, când există o diferenţă mare între temperatura de afară şi cea din casă. În astfel de situaţii, umiditatea scade considerabil, iar acest lucru poate să provoace probleme de respiraţie copiilor şi în acelaşi timp, favorizează apariţia viruşilor şi a bacteriilor. Pentru a menţine un nivel potrivit de umiditate în camera bebeluşului tău, dar şi în restul casei, îţi recomandăm să achiziţionezi un umidificator. Un astfel de aparat te va ajuta să reduci numărul de bacterii din aer, iar copilul tău va putea respira un aer mai sănătos.
Poziţionează corect pătuţul
Înainte de a cumpăra pătuţul pentru cel mic, asigură-te că alegi unul stabil, pentru că pe măsură ce va creşte, copilul tău va începe să sară, să ţopăie şi să danseze în el. După ce ai montat pătuţul, îţi recomandăm să îl poziţionezi departe de ferestre sau cabluri. Cu timpul, cel mic va deveni din ce în ce mai curios, aşa că există riscul de a se căţăra pe geamuri sau de a se agăţa de perdele. Trebuie să iei în calcul şi celelalte piese de mobilier din preajma pătuţului, deoarece copilul tău le poate folosi ca sprijin pentru evadare şi se poate accidenta. Un alt lucru important de reţinut este faptul că pătuţul nu ar trebui aşezat lângă o sursă de căldură. Cel mai bine ar fi să alegi un colţ al camerei, care să nu fie aglomerat cu piese de mobilier sau accesorii.
Respectă toate normele de siguranţă
Copilul petrece foarte mult timp în camera sa, aşa că este important ca tot ce se află în jurul său să prezinte un nivel ridicat de siguranţă, pentru a evita orice posibil accident. Este recomandat ca mobilierul din camera bebeluşului să fie ancorat în perete, iar sertarele dulapurilor cu haine să fie securizate cu opritori, care să îl împiedice pe cel mic să le deschidă sau să le închidă, riscând să îşi prindă degetele.
De asemenea, există o mulţime de soluţii pentru a masca şi organiza cablurile, astfel încât cel mic să nu aibă acces la ele. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul prizelor, care reprezintă un mare pericol pentru bebeluşi. O altă recomandare ar fi să renunţi la perdele şi la draperii, care adună mult praf, şi să le înlocuieşti cu jaluzele colorate.
Acordă o atenţie deosebită iluminatului
Pentru camera bebeluşului tău este recomandat să alegi o lumină blândă, care bate din lateral, iar în timpul nopţii, ar fi ideal dacă ai lăsa în cameră o lumină de veghe. Poţi alege un lampadar şi o veioză pentru început, iar treptat, îl poţi învăţa pe cel mic şi cu alte tonuri de lumină. Pe timpul zilei, lumina naturală ar trebui filtrată, iar cel mai comod ar fi să montezi la geamuri storuri sau jaluzele în culori deschise sau pastelate.
Dacă familia ta se va mări în curând şi te afli în căutarea unei noi locuinţe, poţi lua în calcul o casă mai mare sau un apartament cu mai multe camere, pentru că cel mic va avea nevoie de propriul său spaţiu. Acum găseşti o mulţime de anunţuri online pentru case de vânzare în judeţul Neamţ, Constanţa sau Timiş, aşa că poţi începe să cauţi de acum. Nu uita că după ce te vei muta, va trebui să îi asiguri tot confortul celui mic, aşa că va trebui să depui puţin efort pentru a-i amenaja camera.
Foto: https://unsplash.com/photos/tpC9UhdcQsg