Alarmant! Din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi de 13 – 19 ani încearcă şi apoi fumează curent ţigări electronice şi produse din tutun încălzit.
În rândul tinerilor cu vârsta între 15 şi 24 de ani, evoluţia prevalenţei fumatului de ţigarete între 2010 şi 2018 a înregistrat cea mai mare creştere, de 48,3%, în rândul acestei categorii de vârstă. Astfel, dacă în populaţia generală prevalenţa fumătorilor de ţigarete a crescut cu 12,6% (de la 26,7% în 2011 la 30% în 2018), în rândul adulţilor tineri, 15-24 ani, a crescut de la 22,6% în 2011 la 33,5% în 2018.
Consumul de nicotină în perioada adolescenţei are consecinţe negative semnificative mai ales din perspectivă cognitivă şi comportamentală.
Riscurile la care se supun
Adolescenţa este o perioadă-cheie pentru dezvoltarea creierului, iar nicotina afectează major circuitele cerebrale responsabile de învăţare şi de controlul atenţiei şi creşte susceptibilitatea pentru comportamente adictive.
Inhalată, nicotina induce dependenţă indiferent de produsul care o furnizează (ţigară clasică, electronică sau încălzită), astfel că adolescenţii care inhalează azi nicotină, fie şi ocazional, au un risc considerabil crescut să devină adulţi care consumă zilnic tutun.
Fumatul scade imunitatea organismului, fapt cu atât mai important în contextul actualei pandemii provocate de virusul SARS-CoV-2. Nici fumatul, nici nicotina inhalată nu au rol protector faţă de infectarea cu acest virus; din contră, mucoasa respiratorie este fragilizată, iar plămânul deja afectat.
La nivel global, produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste 1 milion dintre aceştia mor din cauza expunerii la fumat pasiv.
Prevenție
Ministerul Sănătăţii face un apel să fie conştientizat pericolul reprezentat de ţigară şi recomandă renunţarea la consumul de tutun.
MS încurajează pe fiecare cetăţean să se informeze din surse sigure, dar şi să devină conştient şi să respingă numeroasele şi variatele informaţii false promovate, astfel încât copiii, adolescenţii şi tinerii de azi să fie „o generaţie fără tutun”.