Rafila propune măsuri pentru redeschiderea şcolilor din septembrie, în contextul în care atunci este aşteptat al doilea val de COVID. Din acest motiv, trebuie luate măsuri speciale pentru ca aceştia să nu fie expuşi riscului de infectare, spune specialistul.
Mai puțini elevi în clase, programe decalate
Profesorul Alexandru Rafila spune că autoritățile române au procedat bine când au decis să mențină școlile închise și că trebuie luate măsuri astfel încât să nu apară noi îmbolnăviri în septembrie, când începe noul an școlar.
„Este o măsură raţională să închizi şcolile, dar nu putem să continuăm aşa la nesfârşit. Sunt două elemente care trebuie luate în considerare.
Să le închizi atunci când e momentul potrivit, să nici nu întârzii, dar să nici nu grăbeşti închiderea şcolilor, de exemplu, dacă nu există niciun fel de transmitere comunitară.
Și al doilea element este pregătirea şcolilor pentru deschiderea anului şcolar, încât chiar dacă în luna septembrie o să avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, să fim pregătiţi.
Să punem mai puţini elevi în clasă, să decalăm programele, să introdcem măsuri igienice stricte, astfel încât să avem lucrurile cât de cât sub control în sezonul rece.
Opinia mea este că autorităţile vor lua decizia să închidă şcolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui să existe o măsură generală pentru că dacă infecţia va fi ţinută sub control la nivel național atunci măsurile trebuie să fie delimitarea transmiterii, închiderea focarelor”, a spus Alexandru Rafila.
Potrivit calendarului prezentat de Ministerul Educației, cursurile vor începe luni, 14 septembrie 2020, iar anul școlar se structurează pe două semestre, pe parcursul a 34 de săptămâni. Anul școlar se va încheia pe 18 iunie 2021