Cercetătorii olandezi au găsit o posibilă legătură între deficiența de vitamina K, care se găsește în ouă, spanac, brânzeturi cu mucegai albastru, şi cele mai grave efecte ale coronavirusului.
Pacienţii care au murit sau au fost internați pe Secția de Terapie Intensivă cu COVID-19 erau deficitari cu o vitamină găsită în spanac, ouă şi brânzeturi tari şi albastre, potrivit medicilor olandezi.
Vitamina K se găseşte în ouă, spanac, brânza cu mucegai albastru, dar şi în miso, celebrul preparat culinar japonez.
COVID-19 provoacă coagularea sângelui şi duce la degradarea fibrelor elastice din plămâni. Vitamina K, care este ingerată prin alimente şi absorbită în tractul gastro-intestinal, este esenţială pentru producerea de proteine care reglează coagularea şi pot proteja împotriva bolilor pulmonare.
Vitamina K
Cunoscută prin proprietăţile sale antihemoragice, vitamina K face parte din grupa vitaminelor liposolubile şi se regăseşte sub două forme naturale: vitamin K1 (filochinona, fitomenadiona), de origine exclusiv vegetală şi vitamina K2(menachinona), de origine animală.
Sursele principale sunt alimentele de origine vegetală: legumele cu frunze verzi, cum este spanacul, broccoli, salată, varza, feniculul, pătrunjelul, năutul, varza de Bruxelles, germenii de grâu, uleiul de rapiţă şi cel de măsline, ficatul de vită, ceaiul verde.