Cu toții ne-am propus, într-un moment sau altul al vieții, să atingem anumite obiective, să scăpăm de un număr important de kilograme, să mâncăm sănătos, să facem sport mai des sau să avem propria afacere.
Majoritatea are convingerea că pentru a reuși ce și-a propus este nevoie, pe lângă perseverență și de voință. Însă psihologul B.J. Fogg, profesor la Universitatea Stanford și cea mai mare autoritate a momentului, la nivel mondial, în ce privește științele comportamentale demonstrează în cartea Obiceiuri mici. Schimbări mari că totul poate fi mult mai simplu.
Bestseller „New York Times”, „USA Today” și „Wall Street Journal”, volumul Obiceiuri mici. Schimbări mari spulberă mai multe mituri:
- Nu este nevoie să ne chinuim pentru a schimba ceva în comportamentul nostru, ba chiar din contră, poate fi distractiv.
- Nu este nevoie nici să ne propunem mult, ci doar să facem primii pași în direcția dorită, chiar dacă aceștia ni se par mici.
Rodul a peste 20 de ani de cercetare în științele comportamentale și aplicată pe mai mult de 40.000 de persoane, Metoda Micilor Obiceiuri promovată de B.J. Fogg propune să ne concentrăm pe ceea ce este simplu de schimbat, nu pe ceea ce este greu și pe ce vrem să facem, nu pe ce ar trebui.
Principiile de la care pornește psihologul american sunt:
1. Ajută‑i pe oameni să facă ceea ce‑și doresc.
2. Insuflă oamenilor sentimentul succesului.
Înainte ca B.J. Fogg să învețe zeci de mii de oameni cum să-și schimbe comportamentul, a aplicat asupra sa metodele designului comportamental. Dintr-un profesor sedentar, B.J. Fogg a vrut să se transforme într-o persoană mai activă. Însă nu și-a propus să facă 50 sau 100 de flotări zilnic, ci să înceapă cu două. Iar obiceiul cel nou l-a legat de rutina de a merge la baie. Astfel, de câte ori mergea la toaletă, profesorul american făcea câte două flotări, iar imediat după aceea sărbătoarea momentul.
Când rutina a devenit ușoară și deja un obicei, profesorul a crescut treptat numărul flotărilor, fără a uita să celebreze succesul repurtat. Iar când mușchii au început să se contureze, deja B.J. Fogg devenise dintr-o persoană sedentară una care obișnuia să facă sport zilnic.
Profesorul B.J. Fogg ne demonstrează în cartea „Obiceiuri mici. Schimbări mari” că putem să ne schimbăm cu ușurință comportamentul dacă aplicăm rețeta pașilor mici. Iar dacă nu știm de unde să începem, ne explică chiar autorul, în 10 pași simpli: „Pentru a-ți forma un nou obicei, începe de aici:
• Definește-ţi clar aspiraţiile sau rezultatele pe care dorești să le obţii
• Explorează-ţi opţiunile. Creează Reţeaua Comportamentelor
• Alege din Reţeaua Comportamentelor un obicei care ţi se potrivește
• Alege un obicei care are cele trei calităţi ale unui Comportament de Aur: ești motivat să efectuezi obiceiul, poți să-l efectuezi, obiceiul este eficient în realizarea aspiraţiei tale
• Începe cu pași mici. Pentru a reduce cu adevărat dificultatea unui obicei, ai două opţiuni:
1. să te focalizezi asupra Primului Pas
2. să simplifici comportamentul
• Găsește un impuls eficient. Alege un obicei foarte solid din rutina ta (ancoră) care îţi poate semnaliza că trebuie să efectuezi noul obicei. Începe cu pași mici.
• Scrie reţeta obiceiului în următorul format: „După ce _____, am să _____ ”. Stabilește modul în care vrei să sărbătorești efectuarea noului obicei.
• Exersează reţeta noului tău obicei de 7-10 ori, sărbătorind de fiecare dată.
• Acum ești pregătit.
• Încearcă să introduci acest nou obicei în rutina vieţii tale”.
Pionier al cercetărilor privind științele comportamentale, profesorul american B.J. Fogg demonstrează în bestsellerul pe care-l semnează că schimbările mari încep cu primii pași pe drumul dorit, iar călătoria spre succes poate fi și distractivă. Voința nu este totul atunci când vrei să menții un obicei, ci cunoașterea modului de funcționare a creierului.
În cartea Obiceiuri mici. Schimbări mari putem descoperi care este legătura între emoție și capacitatea de a ne schimba viața, dar și cum se face trecerea de la obiceiurile mici la cele transformatoare.