O boala plina de riscuri, de origine toxiinfectioasa, botulismul reprezinta o afectiune gastro intestinala destul de grava atunci cand este contactata. Botulismul, odata contactat, va afecta sistemul nervos, pacientul putand deveni victima unor complicatii mortale, cel mai adesea.
Riscul aparitiei unei astfel de boli la copii este destul de ridicat, debutand cu constipatie si dureri musculare serioase, finalizand de multe ori cu decesul acestora.
O boala toxiinfectioasa, botulismul apare ca urmare a ingerarii unor alimente cu un risc crescut de prezenta a bacteriei Clostridium Botulinum.
Iata cateva alimente de evitat pentru a preintampina riscurile aparitiei unei astfel de boli:
– produse lactate;
– branza topita cu ph peste valoarea 5;
– lapte depozitat si fabricat intr-un mod necorespunzator;
– alimente ambalate in vid;
– alimente incalzite foarte putin si depozitate necorespunzator;
– ouale de Paste;
– mierea;
– alimente refrigerate;
– conserve de legume – porumb, fasole, tomate, ciuperci;
– fructe ambalate in folii de plastic sau aluminiu si pastrate la temperatura camerei;
– conserve de carne;
– carnati, salam, jambon, bacon;
– conserve desfacute si neincalzite, fiind pastrate mai mult timp in recipientul respectiv pana la consumarea definitiva si la temperatura camerei
Copiii, femeile insarcinate si batranii trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa, intrucat organismul acestora este mai putin activ si nu se poate lupta cu sporii botulinici continut de alimentele de mai sus. Asadar, o alimentatie sanatoasa exclude riscul aparitiei unor asemenea complicatii, cel mai adesea mortale.
Articol realizat de Tatiana Tuţă