Sarcina reprezinta o perioada minunata din viata fiecarei femei, datorita sentimentelor unice pe care le traieste. Cu toate acestea, sarcina este insotita si de o serie de responsabilitati care pornesc, in primul rand, cu alimentele consumate in timpul celor noua luni.
Exista alimente pe care trebuie sa le eviti, pentru ca pot deveni periculoase pentru sanatatea ta si a puiului tau. In plus, nu te ghida dupa zicala „mananca pentru doi”, oricat de tentanta ti s-ar parea. Mesele trebuie sa fie echilibrate si sa-ti ofere nutrientii necesari, astfel incat sa te simti bine in timpul sarcinii, iar fatul sa se dezvolte armonios.
Iata care sunt alimentele ideale pentru consum, din articolul de mai jos!
Legume si fructe
Fructele si legumele sunt varianta ideala in orice dieta, mai ales in sarcina! Acestea iti ofera vitamine si energie pentru intreaga zi, de aceea, poti incerca sa consumi cel putin cinci portii pe zi, cu trei legume si doua fructe. Atentie! Nu uita sa speli bine fructele si legumele inainte de consum, la fel si alimentele ambalate in pungi, precum salata verde si spanacul.
Lactate
Pe lista alimentelor recomandate in sarcina se inscriu si lactatele (laptele, iaurtul si branza), care contin calciu, esential pentru oase sanatoase. Este important, insa, sa consumi doar produse lactate obtinute prin pasteurizare, precum:
- Crema de branza
- Branza feta
- Branza cottage
- Mozzarella
- Branza de capra
- Halloumi
- Ricotta
Evita lactatele nepasteurizate, care pot contine o bacterie daunatoare pentru sarcina, numita listeria. In ceea ce priveste iaurturile, opteaza pentru gama cu probiotice, obtinuta din culturi vii.
Carbohidrati
Poti consuma si carbohidrati in sarcina! Alege variante integrale si incearca sa te limitezi la o portie pe zi, indiferent daca vorbim despre cartofi, orez, paine, paste sau cereale.
Ai pofta de un meniu special? Comanda un burger, insotit de o portie de cartofi wedges, astfel incat festinul sa fie complet. Poti alege si un burger vegetarian cu halloumi, pentru a te bucura de o masa gustoasa si satioasa la pranz sau cina.
Proteine
La fel de important in sarcina este si consumul alimentelor care contin proteine, fiindca ele contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Include in mesele tale carne, oua, peste sau fasole si nu uita nici de nuci, care pot fi o gustare sanatoasa intre mese.
Totusi, evita produsele care contin ou crud, precum unele prajituri sau maioneza. De fiecare data cand gatesti oua, ai grija ca albusul si galbenusul sa devina solide.
Ce alimente sa eviti in timpul sarcinii?
In afara de lista alimentelor potrivite in sarcina, exista si produse/preparate pe care este recomandat sa le eviti, din motive de siguranta alimentara. Ouale crude, sushi si ficatul nu ar trebui sa faca parte din dieta ta in timpul sarcinii, la fel si urmatoarele alimente:
- Pestele care contine o cantitate mare de mercur, precum macroul, tonul, crustaceele sau fructele de mare afumate.
- Branzeturile moi, din lapte nepasteurizat: brie sau camembert, care pot contine bacterii nesanatoase pentru sarcina.
- Carnea gatita insuficient sau cruda, pateurile si mezelurile. Orice tip de carne ai alege sa mananci, asigura-te ca este preparata termic.
- Alimentele care contin oua gatite usor, precum sosurile, inghetata sau laptele de pasare. Opteaza, in schimb, pentru oua fierte tari sau omleta.
Discuta cu medicul tau, in timpul sarcinii, despre un plan de nutritie complet si vitamine prenatale, care sa contribuie la dezvoltarea sanatoasa a copilului. Mineralele si vitaminele te ajuta sa obtii tot ce nu poti prelua din alimente, de aceea specialistul iti poate deveni un aliat de nadejde.