Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat, a spus prof. dr. Olga Simionescu.
Prof. dr. Olga Simionescu, şefa secţiei de dermatologie a Spitalului Colentina, a vorbit despre lucrurile care pe fondul epidemiei par să fi trecut în planul secund, mai exact despre pericolele expunerii la soare, despre examinarea corectă a aluniţelor, dar şi despre faptul că dermatologia nu înseamnă – aşa cum este percepută de multă ori – doar injectare şi frumuseţe.
Dermatologia înseamnă 4000 de boli foarte grave.
Protecția solară pentru bebeluși
„La copii, protecţia este obligatorie. Pâna la 18 ani nu trebuie să se ardă. Copilaşii trebuie să se protejeze cu echipamente de neopren, pălărie, ochelari de soare. (…) Până la 6 luni nu e bine să fie expus la soare copilul. După 6 luni trebuie expus gradual, pentru că nu şi-a desăvârşit pigmentul”, a spus medicul.
Alunițele care ne dau de gândit
În ce privește aluniţele, Olga Simionescu a spus că sunt de două feluri: congenitale şi dobândite: „Noi trebuie să dezbrăcăm pacientul şi să îi stabilim profilul clinic. Îi analizăm tipul de piele şi apoi facem o analiză cu un dermatoscop. Rolul dermatoscopiei este acela de a preveni exciziile nenecesare, dar şi de a salva vieţi. Omul trebuie să se lase analizat. S-a constatat că biopsia incizională nu influenţează prognosticul. Operaţia de melanom constă într-o incizie prin care se scoate aluniţa şi o închizi la loc. (…) Trebuie făcută o analiză cu 13 parametri. Să i se dea un nume, un coeficient. E o geamandură, te duci până acolo – îţi salvează viaţa, treci de ea – e un pericol mare. Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat.”
Solarul crește cu 75% riscul de cancer de piele
Expunerea la solar este deosebit de nocivă pentru piele, întrucât ultravioletele sunt concentrate și direcționate către piele. Este bine de știut că orice ședință de solar crește agresiunea pe care o suferă pielea. Există studii care au arătat că riscul de melanom crește cu fiecare ședinta de solar efectuată.
Solarul poate emite ultraviolete de 3 ori mai puternice decât soarele de vară.
În ce privește mersul la solar şi sursele artificiale de ultraviolet, medicul a susținut, la Marius Tucă Show, că oamenii merg la solar „ca să arate că au un statut social”.