Chiar daca uneori va imaginati ca bebelusul dumneavoastra va fi cel mai dragut dintre toti ceilalti copii nascuti in maternitate, avand functiile vitale foarte bine dezvoltate, uneori realitatea cruda pare sa schimbe aceste ganduri, transformandu-le in lucruri destul de neplacute.
In cazul unei nasteri premature, bebelusul se va naste cu o greutate mult mai scazuta decat cea asteptata de la un copil normal, cantarind 1400-1500 de grame, comparativ cu un bebelus nascut la termen care de multe ori va depasi 3000 de grame. Printr-o astfel de greutate acesta va fi mult mai slab si fragil decat un copil obisnuit.
Intr-o astfel de etapa, micutii nascuti premature nu vor avea organelle interne complet dezvoltate, in general acestia avand mari probleme respiratorii, plamanii nefiind pe deplin formati. De aceea, in primele ore dupa nastere, bebelusul premature va dezvolta sindromul de detresa respiratorie sau acela de apnee sau respiratie intrerupta, cum mai este denumita in limbajul popular. De aceea, pentru supravietuire va avea nevoie de ventilatie artificiala.
Gravidelor cu risc crescut de nastere prematura li se vor administra medicamente pentru maturarea plamanilor sau mai bine zis pentru dezvoltarea lor completa mai rapida decat de obicei.
O alta problema pe care ar putea sa o intampine cel mic nascut prematur consta in aceea ca nu se poate hrani asemenea unui copil ajuns la termen, acesta fiind hranit cu ajutorul unui tub de care este legat in incubator. De aceea, ca tanara mamica va trebui sa va pompati pentru ca cel mic sa primeasca sursa de lapte direct de la dumneavoastra, alaptatul natural fiind esential pentru formarea de anticorpi.
Daca va imaginati un copil cu o piele rozalie, cu falcute destul de bine formate, lucrurile nu vor sta asa in cazul unei nasteri premature. Acesta, fiind mai fragil datorita unei greutati destul de mici la nastere, va fi destul de slab, avand o piele rosiatica, cu vene vizibile. Si totul intrucat nu are acumulat sub piele stratul de grasime asemeni unui bebelus normal, strat care se depune de regula in ultimele saptamani ale sarcinii. De aceea, venele sunt mai proeminente, intrucat stratul de grasime care sa le acopere nu prea exista.
Chiar daca nu arata asa cum va imaginati, trebuie sa fiti constienti ca odata ce va reusi sa treaca peste aceasta perioada destul de grea, va reusi sa ia in greutate, avand organelle interne dezvoltate complet, in acest mod capatand aspectul rozaliu al unui copil nascut la termen.
Articol realizat de Tatiana Tuţă