Atunci cand totul pare sa fi trecut, iar bebelusul sa paraseasca spatial din incubator, organele acestuia fiind dezvoltate complet, putand functiona independent de vreun aparat, nu totul se va termina si pentru dumneavoastra. In aparenta, totul pare ca abia va incepe.
Ingrijirea copilului nascut prematur la domiciliu necesita o atentie sporita din partea parintilor. De aceea, la plecarea din maternitate, medicul pediatru va va da cateva sfaturi referitoare la supravegherea acestuia.
Odata ajuns acasa, bebelusul va trebui sa fie supravegheat indeaproape, minut cu minut, parintii observandu-i modul de a respira al acestuia. Nu toti prematurii, odata scosi din incubator, au plamanii dezvoltati complet, multora li se vor administra acasa oxigen. De aceea, parintii vor trebui sa stie acasa cum se realizeaza un astfel de procedeu. Orice mic semn care demonstreaza incapacitatea acestuia de a respire trebuie sa reprezinte un semn de alarma, parintii trebuie sa stie, in caz de nevoie sa realizeze resuscitarea cardiorespiratorie propriului bebelus si sa se prezinte de urgenta la spital in cazul aparitiei unor probleme respiratorii grave. De asemenea, pentru o mai mare siguranta bebelusul va fi conectat acasa la niste monitoare pentru supravegherea respiratiei.
Suplimentele de vitamine si de minerale s-ar putea sa ii fie de un real folos. De aceea, vizitele medicului pediatru vor trebui sa fie destul de dese, pentru a prescrie suplimentele de care acesta are nevoie pentru dezvoltare.
Chiar daca totul pare ca se dezvolta bine, nu achizitionati un scaun de masina, bebelusul fiind inca mult prea fragil pentru a fi lasat singur intr-un asemenea scaun.
Chiar daca uneori va doriti mai multa liniste, fiind foarte obosita, lucrurile nu stau deloc asa. Bebelusul premature are nevoie sa va auda vocea, sa il tineti in brate, sa il mangaiati si sa ii vorbiti permanent, fiind mult mai nervos si mai agitat decat un copil nascut la termen.
Asa ca nu va pierdeti rabdarea si acordati-i cat mai mult din timpul dumneavoastra, legatura acestuia cu mama fiindu-i de un real folos si ajutandu-l sa parcurga bine etapele de dupa incubatie.
O buna alimentatie, un regim de viata echilibrat, vizitele la medic si ascultarea recomandarilor acestuia reprezinta etape ce trebuiesc urmate pentru a va feri de riscul unei nasteri premature.
Articol realizat de Tatiana Tuţă