Toată lumea știe care este rolul scutecelor pentru bebeluși. Acestea sunt esențiale în primii ani de viață, până ce copilul învață să utilizeze toaleta.
Scutecele sunt de diverse mărimi și sunt diferite, în funcție de brand, însă, aproape toate sunt fabricate din aceleași materiale și „ingrediente“. Cel mai important dintre ele, poliacrilatul de sodiu (polimerul superabsorbant care se află în centrul scutecului) care are rolul de a absorbi umezeala. De asemenea, scutecele mai au în componență polietilenă și polipropilenă, coloranți pentru realizarea desenelor și parfumuri.
Probabil că, până în acest moment, cuvântul „scutec” nu te-a dus cu gândul la altceva, decât la rolul său principal. Însă, există unele lucruri mai puțin știute despre scutece, inclusiv faptul că acestea pot îndeplini și alte roluri.
1. Primul scutec de unică folosință, dintr-o perdea de duș
În jurul anului 1950, Marion O’Brien Donovan, o mămică de naționalitate americană, a creat primul scutec de unică folosință. Aceasta era nemulțumită de scutecele reutilizabile din materiale textile, care murdăreau atât hainele, cât și lenjeriile de pat. Așa că s-a gândit la o variantă de scutec rezistent la umezeală și care să țină murdăria din scutec departe de alte suprafețe. Marion a luat perdeaua de la duș, a tăiat-o în bucăți și a transformat-o în stratul de la exterior al scutecului. Astfel, primul scutec de unică folosință era format dintr-o bucată de perdea de duș la exterior, cusută de un material textil absorbant în interior.