Iubesti marea, nisipul fin, soarele si abia astepti sa pleci cu puiul tau in vacanta? Inainte de toate, nu uita ca pielea bebelusului tau este sensibila si ca prevenirea arsurilor solare este caitala. Iata cum poti evita neplacerile cauzate puiului tau de expunerea prelungita la caldura si razele puternice de soare.
Medicii recomanda ca bebelusii mai mici de sase-sapte luni sa fie feriti complet de razele de soare. Motivul? Pielea lor fina si sensibila nu este pregatita pentru soare. Razele acestuia le pot provoca arsuri care se pot agrava rapid daca nu se intervine corespunzator. Cu toate acestea, va puteti bucura de perioada estivala, la umbră, dimineața sau spre seara, cand temperaturile mai scad. Daca totusi este prea cald, atunci petreceti timpul inauntru, la racoare, insa, departe de suflul aparatului de aer conditionat (o temperatura ambientala buna este de aproximativ 23 de grade Celsius).
Conteaza pe produse hipoalergenice
Copiii mai mari de un an pot petrece o ora, doua afara, insa, in afara intervalului 11:00 – 17:00. Indiferent ca iesiti la o plimbare sau la plaja, aplica o crema sau un ulei cu factor de protectie solara, cu un SPF mai mare de 15. Conteaza pe formulele special create pentru copii, pentru ca sunt mai bine tolerate de piele si sunt rezistente la apa. Dupa baie, aplica pe pielea copiilor lotiuni, uleiuri sau creme hipoalergenice, „imbogatite“ cu extract de bumbac, zinc, extract de galbenele sau izoleucina. Si inca ceva! Foloseste doar produse pentru igiena copiilor testate de medicii dermatologi si pediatri, fara ftalati, parabeni, coloranti, alcool, sapun.
Măsuri de prim ajutor in caz de arsuri solare
- Daca puiul tau are arsuri solare grave, fruntea si pometii umflati dupa plaja, basici si inflamatii care-i acopera o mare parte din corp trebuie dus de urgenta la medic!! La fel si daca are febra si frisoane, stare de agitatie si plans. Doar medicul va putea stabili tratamentul complet si corect;
- Inflamatiile „instalate“ pe parti mici de piele sunt si ele un semnal de alarma ca e cazul sa feresti copilul de soare;
- In cazul unor mici arsuri solare, poti face baie sau dus copilului doar cu apa putin calduta;
- Aplica pe zonele inflamate doar comprese cu apa rece (nu aplica pe piele gheata sau comprese imbibate cu apa racita la frigider!!);
- Ofera-i copilului mult mai multa apa (un plus de lichide il va ajuta sa se refaca mai usor dupa expunerea solara);
- Evita sa spargi basicutele si sa iei cojitele de pe zonele in curs de vindecare de pe pielea copilului;
- Aplica pe pielea copilului geluri hidratante, antiseptice si cicatrizante;
- Fereste copilul de soare si imbraca-l cu materiale naturale, usoare, prin care sa nu transpire.
- Evita sa-i dai paracetamol sau ibuprofen copilului inainte de a cere sfatul medicului sau farmacistului. De asemenea, aplica pe pielea bebelusului creme cu hidrocortizon sau benzocaina, doar in momentul in care medicul dermatolog sau pediatru le recomanda.
Nota Bene: Expunerea prelungita la razele solare, atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor, creste, in timp, riscul dezvoltarii tumorilor maligne (cancer de piele), scade rezistenta cutanata (pielea ramane foarte sensibila la soare, devenind vulnerabila pentru tot restul vietii) si grabeste procesul de imbatranire a pielii.