Ne place sa mancam bunatati gatite acasa, mai ales ca multi se relaxeaza in bucatarie dupa o zi de munca, pregatind celor dragi felurile preferate.
Toate bune si frumoase, chiar gustoase, dar, ce ne facem cu murdaria ramasa in urma gatitului? De cele mai multe ori, aceasta este partea cea mai dificila, pe care toti ai casei o ocolesc. Ca sa treceti cu bine de aceasta incercare cotidiana, va prezentam cateva sfaturi practice pentru curatarea grasimii din bucatarie.
Sfaturi practice pentru curatarea aragazului
Cel mai folosit obiect din bucatarie, aragazul, are cel mai mult de suferit dupa gatit. E plin de pete, multe si unele dificile de-a dreptul, fie ca este vorba despre urme de mancare, ulei sau grasime uscata. Ar fi indicat sa nu neglijati curatarea zilnica a aragazului pentru ca, daca lasati sa treaca o perioada mai indelungata, va fi tot mai dificil sa obtineti o suprafata curata.
Consecinta ar putea fi o functionare ingreunata de murdaria acumulata, mai ales, in zona arzatoarelor si in cuptor. Utilizati solutii speciale, care sa curete rapid si eficient petele de pe aragaz, fara sa zgarie emailul sau sa corodeze elementele metalice. Gasiti produse de bucatarie aici, ca sa alegeti sortimentele potrivite pentru aragazul dumneavoastra, atat pentru zona de deasupra, unde sunt arzatoarele, cat si pentru cuptor.
Cititi, cu atentie, specificatiile fiecarui produs si optati pentru acele solutii si prafuri care sa fie sigure pentru sanatate. Folositi manusi de cauciuc, bureti si lavete, atunci cand curatati aragazul. Daca nu aveti la indemana produse profesionale de curatare a aragazului, utilizati detergent de vase. Lasati sa actioneze 10-15 minute, ca sa inmoaie murdaria, dupa care indepartati usor, cu ajutorul unui burete moale.
Incercati si cu zeama de lamaie sau bicarbonat de sodiu, mai ales, pentru petele de grasime uscata. De asemenea, puteti indeparta mirosurile cu o solutie realizata din parti egale de apa, otet si zeama de lamaie. Atentie, solutia trebuie pulverizata, nu turnata, ca sa nu stricati suprafata aragazului.
Sfaturi pentru curatarea grasimii de pe hota
O alta zona care se murdareste frecvent este hota, mai ales, ca este vorba despre grasime uscata. Pentru ca se lipeste pe peretii hotei si pe sistemul de evacuare este greu de curatat, asa ca ai nevoie si aici de niste sfaturi. Astfel, evitati solutiile lichide, folositi produse degresante si, bineinteles, atunci cand va hotarati sa curatati hota, nu uitati s-o deconectati de la reteaua electrica si sa demontati filtrele.
Daca utilizati produse chimice de curatare, aveti grija sa purtati manusi, ca sa va protejati mainile si chiar ochelari de protectie, pentru ca vaporii care se formeaza sunt nocivi. Deschideti larg ferestrele, ca sa aerisiti bucataria si, astfel, sa evitati inhalarea unor substante daunatoare.
In lipsa unor produse de curatare speciale, folositi un amestec de apa calda si detergent de vase pentru partea exterioara a hotei. Pentru filtrele de aluminiu, utilizati o solutie din apa si bicarbonat de sodiu. Puneti filtrele in aceasta solutie, pentru 15-20 de minute. Petele de grasime uscata de pe hota se curata mai usor cu un amestec de praf de copt si bicarbonat de sodiu care trebuie aplicat pe zonele respective cu ajutorul unei periute.
Sfaturi practice pentru curatarea grasimii de pe faianta si gresie
Faianta si gresia din bucatarie se curata mai usor decat celelalte suprafete, dar, trebuie sa aveti un program strict pentru aceasta operatiune. Adica, nu trebuie sa treaca mai mult de doua zile intre sesiunile de curatenie. Altfel, murdaria se depune in exces, petele se usuca si, mai tarziu, va fi mult mai dificil sa indepartati urmele de grasime, ulei, mancare sau praf. Incepeti cu faianta, pulverizati solutie de curatare sau, daca preferati produsele naturale, frecati faianta cu un burete aspru, pe care ati aplicat o pasta formata dintr-un amestec de bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie. Pentru murdaria de pe rosturi, turnati pe placile de faianta sau gresie un amestec de apa si clor, lasati sa actioneze 5-10 minute, clatiti cu apa rece si dati cu mopul, sa uscati suprafetele.
Alegeti produsele potrivite, urmati sfaturile practice pentru curatarea grasimii din bucatarie, de pe aragaz, hota, gresie ori faianta si, mai ales, nu uitati ca, oricat ar fi de neplacuta aceasta activitate, daca amanati curatenia, efortul va fi mult mai mare iar rezultatele se vor lasa asteptate.