Scaunul sângeros la bebeluși poate indica o problemă medicală care necesită tratament.
Puteți afla multe despre dezvoltarea micuțului uitându-vă în scutecul lor. În primele luni de viață veți observa că scaunul va avea o culoare diferită. Acest lucru este influențat de consistența sau felul lapteul administrat.
Apariția sângelui nu este însă un lucru bun. Trebuie totuși să aveți în vedere că dacă ați ajuns la etapa de diversificare a alimentației culoarea roșie nu va fi întotdeauna sânge. Aceasta poate fi influențată de alimente precum roșiile, sfecla sau anumite fructe.
Acestea fiind spuse, dacă scaunul micuțului pare sângeros sau dacă devine în mod constant roșu, este important să determinați cauza și să solicitați îngrijirea adecvată.
Iată cum să determinați cauza și să găsiți îngrijirea adecvată.
Constipația. Deși este rară la bebeluși, uneori se întâmplă – de obicei din cauza unei alergii la proteinele din lapte sau de la mesele diversificate.
Simptomele includ o absență prelungită a scaunului, disconfort și o burtică fermă. Constipația poate provoca, de asemenea, mici fisuri anale, care provoacă dungi sângeroase pe suprafața scaunului. Majoritatea fisurilor anale se vindecă singure, dar dacă suspectați constipația, încercați să schimbați dieta bebelușului.
De exemplu, puteți elimina produsele lactate, puteți adăuga mai multe fibre sau vă puteți asigura că primesc suficiente lichide. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru mai multe informații despre combaterea constipației.
Infecțiile. Prezența scaunului sângeros la bebeluși poate semnala anumite infecții bacteriene și parazitare, cum ar fi gastroenterită, salmonella, shigella, stafilococ, C. Difficil sau campylobacter.
Acest lucru se datorează faptului că infecțiile cauzează adesea inflamații intestinale și rupturi minuscule care lasă scurgerea sângelui.
Alergiile alimentare. Observați scaun sângeros după ce ați schimbat dieta bebelușului?
Un alt motiv ar putea fi alergiile alimentare care inflamează colonul, permițând sângelui să se scurgă în scaun. Cele mai frecvente sensibilități alimentare sunt la lapte și soia, dar bebelușul ar putea fi, de asemenea, alergic la grâu, ovăz, secară sau altceva.
Alergiile alimentare prezintă de obicei și alte simptome, inclusiv erupții cutanate, vărsături și diaree. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să diagnosticați alergiile și să ofere un tratament.
Leziuni ale mamelonului. Dacă o mamă care alăptează are sfarcurile crăpate, bebelușul ar putea înghiți o parte din sânge, ducând la pete roșii închise sau negre în scaun. De obicei, acest lucru nu este îngrijorător.
Când trebuie să sunați doctorul
Medicul pediatru trebuie întotdeauna informat de probelemele bebelușului. Acesta trebuie sunat imediat dacă bebelușul are mai puțin de 12 săptămâni sau în următoarele situații:
O cantitate excesivă de sânge în scaunPlâns inconsolabilScaun negruObosealăDureri de stomacTraumatism analRefuzul de a mânca sau de a beaScaun sângeros cu diareeScaun sângeros cu febră
Asigurați-vă că oferiți medicului o prezentare detaliată a simptomelor copilului. Păstrarea unui jurnal detaliat vă va ajuta medicul să ajungă la un diagnostic.