Copilasul tau a inceput sa te loveasca pe tine sau pe copiii din jurul lui exact atunci cand nu te asteptai?
Aceasta reactie agresiva este de fapt o explicatie a emotiilor lui. In acel moment nu are nevoie de cearta, ci de vorbele tale.
Nu inseamna ca este un copil rau, ci are doar nevoie de sprijinul emotional si moral al parintilor. Tot ce trebuie sa faceti este sa ii explicati de ce reactia lui nu este una potrivita. In cazul in care se repeta, incearca sa ai rabdare si sa o iei de la capat.
Cum sa opriti copiii mici (1 pana la 2 ani) sa loveasca
Lovirile si muscaturile sunt un comportament normal pentru copiii din aceasta grupa de varsta.
Ne nastem pentru a putea ataca si apara. Dar in timpul copilariei invatam sa nu folosim agresivitatea fizica. Pentru a ajunge acolo, parintii trebuie sa-i invete pe copii sa inhibe acest impuls natural atunci cand sunt suparati.
O modalitate de a-i invata sa nu loveasca este sa demonstreze o atingere blanda.
Poate acea reactie nu inseamna nici macar o nemultumire. Ar fi indicat sa ii aratati ca va doare si sa il indemnati sa va mangaie. Odata cu repetarea sentimentelor sale copilul poate veni data viitoare sa va mangaie sau sa va imbratiseze.
Daca copilul tau te loveste pe tine sau pe alt copil, ramai calm si recunoaste ca acesta este un comportament tipic. Daca a fost ranit un alt copil, mai intai asigurati-va ca sunt in regula, apoi indreptati-va atentia catre micutul vostru.
Este important sa nu ii respingem. Fii atent atunci cand vrei sa ii spui ca este un copil rau. Puteti inlocui aceasta afirmatie spunandu-i „Au, uite asta a ranit-o pe mami”. Insa mare atentie la tonul folosit. Este recomandat sa va pastrati calmul.
Daca reactionezi prea puternic este vital sa modelezi comportamentul pe care vrei sa-l vezi de la copiii tai si sa-ti ceri scuze. Il ajuta pe copil sa simta ca iti pasa de sentimentele lor si sa-i arati ca este OK sa-ti ceri scuze.
Totodata este in regula sa te indepartezi pur si simplu de un copi. De fapt, ii invata cum sa se ridice de jos fara sa fie agresivi. Totusi, ar trebui sa ii explicati de ce va indepartati. Incercati sa ii spuneti: Nu am de gand sa te las sa ma ranesti. Vom vorbi despre asta cand ne vom linisti.
Cum sa opresti copiii prescolari (cu varsta curpinsa intre 3 si 5 ani) sa loveasca
Ar trebui sa ii invatati in continuare sa-si inteleaga sentimentele si sa le exprime verbal. Totusi la aceasta varsta va trrebui sa ii ajutati sa gandeasca prin situatii. Cum sa empatizeze cu colegul lor de joc si cum sa-si controleze emotiile inainte de a actiona. Odata ce copilul tau s-a linistit, ii poti descrie scenarii despre cum ar fi putut reactiona.
Totusi daca aceste reactii persista si sunt destul de dese ar putea fi vorba si de o problema neurologica. Este foarte important sa ii analizati copilului comportamentul.
In aceasta situatie micutul ar putea suferi de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).
Un alt aspect pe care va recomandam sa il aveti in vedere este chiar comportamentul vostru. Daca parintii isi lovesc copiii, este foarte dificil pentru copii sa invete sa nu loveasca intr-un moment de conflict.