Experienta unei nasteri premature nu pare sa fie nici pe departe o experienta placuta atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut. Aspecte traumatizante par sa afecteze partea emotionala a celor doi.
De aceea, in perioada imediat urmatoare nasterii este indicat ca familia, dar mai ales tatal copilului, sa fie foarte aproape de mama, intrucat aceasta va trece printr-o dubla perioada de suferinta, una cauzata de nastere, devenind lahuza, iar cea de-a doua cauzata de suferinta nasterii unui copil prematur, cu reale probleme de sanatate, bebelus pe care nu va putea s ail alapteze prea curand, sa il tina in brate sau sa ii poata vorbi sau sopti un alint.
De aceea, proaspatul tatic trebuie sa stie sa incurajeze mama ori de cate ori va avea ocazia, sa comunice cu aceasta despre nevoile ei si ale bebelusului. Comunicarea in cuplu reprezinta elementul cel mai important pentru depasirea unor perioade dificile pe care le infrunta orice relatie.
De asemenea, trebuie sa fie mult mai atent cu aceasta, sa nu uite de buchetul de flori adus in prima zi dupa nastere si sa mearga impreuna cu aceasta sa isi vada bebelusul in incubator. De asemenea, tatal nu trebuie sa uite de discutiile cu medicul pediatru care are sub ingrijire copilul, pentru a primi indicatii referitoare la starea acestuia de sanatate, dar si cu medicul care are in supraveghere mama, intrucat si aceasta se va simti mult mai slabita decat de obicei, avand nevoie de atentie medicala permanenta.
Fiind intr-o perioada critica din punct de vedere emotional, tanara mamica va observa imediat dupa nastere ca parca mai tot personalul de specialitate se va afla in jurul bebelusului pentru salvarea acestuia, aceasta fiind pus ape loc second de multe ori. Cu toate acestea, cazuri de acest gen sunt destul de numeroase in ultima perioada fiind datorate unei proaste alimentatii, in general, si de aceea medicii isi vor indrepta ulterior atentia si catre alti bebelusi cu aceleasi probleme. De aceea, nu trebuie sa resimta o senzatie de respingere din partea personalului medical, bebelusul odata incubat a beneficiat de toata atentia si ingrijirea de specialitate.
Chiar daca ea insasi se va considera o victima, nu trebuie sa uite ca persoana care trece prin cea mai grea perioada este chiar bebelusul. De aceea, aceasta va trebui sa mearga sa il viziteze ori de cate ori va avea ocazia, sa il atinga in incubator, sa ii vorbeasca si sa il mangaie. Acesta se va simti mai in siguranta, stiindu-si mama in apropiere.
Chiar daca organele bebelusului nu sunt complet dezvoltate, acesta va cunoaste mirosul mamei, respiratia acesteia si chiar glasul. Asa ca, nu ezitati sa ii fiti alaturi!
Articol realizat de Tatiana Tuţă