Imaginea poate fi descarcata de aici.
Ecografiile de morfologie fetala sau ecografiile de sarcina reprezinta metodele imagistice prin care se evalueaza cresterea si dezvoltarea trimestriala a fatului. De asemenea, ajuta la verificarea pozitiei placentei si a cordonului ombilical, la vizualizarea lichidului amniotic, a uterului si colului uterin. In functie de masuratorile luate in timpul ecografiilor, medicul va estima data nasterii. Alt aspect important legat de ecografiile de morfologie fetala este faptul pot diagnostica malformatii ale fatului sau stabili riscul de anomalii cromozomiale. In plus, te ajuta sa afli si sexul copilului. Iata ce trebuie sa stii despre ecografiile de morfologie fetala.
Cum se efectueaza ecografiile de morfologie fetala?
Ecografiile de sarcina se efectuaza prin deplasarea unei sonde ecografice pe suprafata abdomenului, dupa ce medicul a intins un gel special. Gelul ajuta la preluarea imaginilor cu ajutorul ultrasunetelor ecografului. In timp real, imaginile preluate apar pe ecranul ecografului. Daca este nevoie, poate fi efectuata o ecografie transvaginala, prin introducerea unei sonde ecografice in vagin. Acest tip de ecografie ofera imagini mai detaliate. La final, pacienta primeste fotografii sau un DVD cu inregistrarea.
Ecografia de morfologie fetala de trimestrul I
Ecografia de sarcina din primul trimestru se efectueaza in jurul saptamanii 12, pana la finalul saptamanii 13. Aceasta ajuta la determinarea numarului de bebelusi, la stabilirea varstei sarcinii si datei nasterii. Deoarece inca are o varsta mica, nu se poate stabili daca fatul are o malformatie. Totusi, masurarea translucentei nucale, care se face in timpul acestei ecografii, permite stabilirea riscului de sindroame genetice (cum ar fi sindrom Down) in corelare cu testarea serologica. Femeile care prezinta un risc ridicat de fat cu un sindrom genetic vor fi directionate catre testarea genetica.
Ecografia de morfologie fetala de trimestrul II
Ecografia fetala de trimestrul II se efectueaza intre saptamana 20 si saptamana 24 de sarcina (22 este saptamana ideala). Aceasta ajuta la stabilirea sexului bebelusului, greutatea fetala si varsta gestationala, stabilindu-se daca fatul creste si se dezvolta optim. De asemenea, se examineaza placenta, lichidul amniotic, colul uterin, organele fatului (creier, inima, rinichi, plamani) si oasele. Se evalueaza fluxul sangvin si se pot detecta malformatiile fetale.
Ecografia de morfologie fetala de trimestrul III
Ecografia de trimestru III se efectueaza in jurul saptamanii 32. Cu aceasta ocazie se stabileste daca greutatea fatului este optima si se detecteaza restrictia de crestere intrauterina. In cazul unei greutati anormale a fatului, mama este directionata catre alte investigatii mai amanuntite, cum ar fi evaluarea lichidului amniotic. De asemenea, cu ajutorul acestei ecografii se analizeaza morfologia organelor fatului, lichidul amniotic si pozitia placentei plus eventuale anomalii ale organelor. Aceasta se asociaza si cu o ecocardiografie fetala si o ecografie Doppler, pentru examinarea inimii, arterelor si cordonului ombilical.
Tipuri de ecografii de morfologie fetala
Ecografiile de morfologie fetala pot fi de mai multe tipuri, in functie de calitatea imaginilor:
In concluzie, ecografiile de morfologie fetala se efectueaza in fiecare trimestru si au un rol foarte important in monitorizarea sarcinii. Datorita tehnologiei avansate, ecografiile 3D/4D iti permit sa-ti cunosti pruncul mult mai devreme.